Linkuri accesibilitate

Ofensiva Rusiei în Bahmut se intensifică. Bombardamentele ucid civili în Zaporojie


Pompierii ucraineni caută supraviețuitori într-o casă avariată după un atac rusesc de artilerie în Zaporojie, Ucraina, în dimineața zilei de 2 martie.
Pompierii ucraineni caută supraviețuitori într-o casă avariată după un atac rusesc de artilerie în Zaporojie, Ucraina, în dimineața zilei de 2 martie.

Rusia a continuat să își intensifice asaltul asupra orașului Bahmut în ultimele 24 de ore, au declarat autoritățile de la Kiev pe 2 martie.

S-a acumulat o presiune formidabilă asupra apărătorilor ucraineni ai orașului din estul regiunii Donețk, iar bombardamentele din timpul nopții au ucis cel puțin trei civili în orașul Zaporojie, informează oficialii regionali.

Numărul de atacuri rusești respinse de apărătorii ucraineni a crescut de peste două ori față de cele 24 de ore precedente, Statul Major General raportând peste 170 de atacuri în est și nord-est.

Cea mai mare parte a atacurilor rusești au fost îndreptate împotriva Bakhmut, dar au vizat și Liman, Avdiivka și Șahtarsk, potrivit raportului de dimineață al Statului Major General.

„Inamicul continuă să avanseze în direcția Bahmut, încercând să ia cu asalt orașul”, a precizat armata.

Rusia a aruncat în luptă un număr mare de infanteriști, în valuri succesive, asupra orașului, în încercarea de a-l încercui și de a tăia liniile de aprovizionare ucrainene. În ruinele orașului, care avea 70 de mii de locuitori înainte de război, se mai află acum câteva mii de civili.

În Zaporojie, numărul civililor uciși de bombardamentul rusesc de peste noapte asupra unui bloc de apartamente a urcat la patru, a raportat biroul procurorului regional pe 2 martie, care spune că alte cinci persoane erau date dispărute, inclusiv un copil. Acesta a estimat numărul celor răniți la opt.

Orașul Herson, situat pe malul vestic al fluviului Nipru, de unde s-au retras forțele rusești în noiembrie, a fost, de asemenea, ținta artileriei inamice, a precizat armata.

Și în regiunea nord-estică Harkov și în Poltava, în centrul Ucrainei s-au înregistrat atacuri rusești asupra unor obiective civile și de infrastructură, provocând rănirea mai multor persoane și deteriorarea proprietății și a infrastructurii.

În discursul său video nocturn din 1 martie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski spunea că civilii continuă să sufere din cauza „terorii deliberate” a Moscovei, care vizează infrastructura civilă.

Dar, în ciuda presiunii neîncetate a Rusiei, Zelenski spune că trupele ucrainene țin „fiecare zonă a frontului sub control”, adăugând că „iarna s-a încheiat” și că guvernul „a reușit să furnizeze Ucrainei energie și căldură”.

Ministerul britanic al Apărării a declarat în buletinul său zilnic de informații că, în timp ce forțele ucrainene continuă să se mențină la Bahmut, temperaturile în creștere dezgheață solul înghețat. Terenul a devenit noroios diminuând capacitatea de mișcarea pe teritoriul ucrainean.

Incapacitatea de străpungere și de înaintare oferă, de obicei, un anumit avantaj militar forțelor care se apără, precizează serviciul britanic de informații.

La Bruxelles, diplomații Uniunii Europene se pregăteau să adopte alocarea unui miliard de euro pentru a cumpăra muniție de artilerie de care Kievul are mare nevoie, potrivit unui proiect de propunere văzut de agenția franceză de știri AFP. Oficialii UE estimează că Ucraina trage aproximativ șapte mii de obuze pe zi, comparativ cu până la 50 de mii de obuze trase zilnic de forțele rusești.

Miniștrii Apărării din UE urmează să discute propunerile în cadrul unei reuniuni care va avea loc la Stockholm, în perioada 7-8 martie.

XS
SM
MD
LG