Linkuri accesibilitate

Ofițerul rus care cerea exterminarea cât mai multor ucraineni a murit împușcat


O înregistrare video care îl arată pe Mangușev ținând în mână craniul a ceea ce el spunea că este un soldat ucrainean a circulat pe internet și a stârnit un val de indignare în Ucraina.
O înregistrare video care îl arată pe Mangușev ținând în mână craniul a ceea ce el spunea că este un soldat ucrainean a circulat pe internet și a stârnit un val de indignare în Ucraina.

Ofițerul rus Igor Mangușev, care s-a făcut remarcat anul trecut pentru că a vorbit pe scenă ținând în mână ceea ce spunea el că este craniul unui soldat ucrainean, cerând în același timp moartea „cât mai multor soldați ucraineni, după cum este necesar”, a murit într-un spital după ce a fost rănit prin împușcare la cap.

Aghiotantul lui Mangușev, Akim Apacev, a declarat pe 8 februarie că propagandistul anti-Ucraina se afla în comă după ce a fost împușcat pe 4 februarie la un punct de control din apropierea orașului Kadiivka, într-o parte a regiunii ucrainene Luhansk, controlată de separatiștii susținuți de Rusia.

Rămâne neclar cine l-a împușcat pe Mangușev și de ce. Unele relatări din mass-media spun că a fost împușcat din apropiere.

În august anul trecut, o înregistrare video care îl arăta pe Mangușev ținând în mână craniul a ceea ce el spunea că este un soldat ucrainean la un concert a circulat pe internet și a stârnit un val de revoltă în Ucraina.

Mangușev spunea în videoclip că craniul aparținea unui soldat ucrainean care a fost ucis în timpul invaziei rusești a orașului ucrainean Mariupol. El a adăugat că Rusia, care a invadat Ucraina în februarie 2022, lupta împotriva "ideii că Ucraina este un stat anti-Rusia", adăugând că "toți cei care susțin această idee trebuie eliminați".

Nu s-a putut verifica din surse independente dacă într-adevăr craniul aparținea unui soldat ucrainean.

După ce videoclipul a apărut pe internet, Kievul s-a adresat Organizației Națiunilor Unite, cerându-i să condamne videoclipul.

Mangușev se descria ca ofițer militar rus, strateg politic și asociat al lui Evgheni Prigojin, fondatorul și liderul grupului de mercenari privați Wagner, legat de Kremlin.

Informațiile de presă susțin că Mangușev a fost co-fondator al unui alt grup de mercenari numit ENOT (Tovărășia poporului unit), implicat în anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea în 2014 și în operațiunile militare din estul Ucrainei și din Siria.

XS
SM
MD
LG