Linkuri accesibilitate

Oficial american: O „diferență uriașă” între reacțiile Rusiei și Ucrainei la acuzațiile de crime de război


Ambasadorul SUA pentru justiție penală globală, Beth Van Schaak, a comentat acuzațiile rusești potrivit cărora soldații ucraineni ar fi împușcat soldații ruși care s-au predat, afirmând că a existat o diferență marcantă între modul în care Moscova și Kievul au reacționat la astfel de acuzații.

„Evident, urmărim atenți acest lucru”, le-a spus Van Schaak jurnaliștilor, pe 21 noiembrie. „Este foarte important să subliniem că legile războiului se aplică tuturor părților în mod egal, atât statului agresor, cât și statului apărător, și asta în egală măsură.”

Ea a adăugat, însă: „Observăm o mare diferență când vine vorba de reacția la astfel de acuzații”. „Rusia răspunde în mod inevitabil cu propagandă, negare și dezinformare, în timp ce autoritățile ucrainene recunosc, în general, abuzurile, le denunță și se angajează să le investigheze,” a spus Beth Van Schaak.

Ea a cerut Ucrainei să continue să-și respecte obligațiile internaționale, adăugând, totuși, că amploarea și numărul acuzațiilor de crime de război împotriva forțelor ruse din Ucraina sunt „enorme în comparație cu acuzațiile aduse forțelor ucrainene”. Van Schaak a declarat că există „tot mai multe dovezi că agresiunea [rusă] a fost însoțită de crime de război sistemice comise în fiecare regiune în care au fost desfășurate forțele Rusiei.”

Crime de război împotriva civililor

Peste 8300 de civili au murit până acum în războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Printre aceștia se află 437 de copii, a declarat procurorul general Andri Kostin, citat de agențiile de presă. De asemenea, în timpul războiului care durează de aproape nouă luni au fost rănite peste 11 000 de persoane. Multe cadavre examinate de medicii legiști și procurori au urme de tortură sau sunt execuții sumare, făcute din apropiere.

Procurorul general al Ucrainei a mai spus că sunt cercetate 216 persoane ca suspecte de crime de război, printre care și 17 prizonieri de război ruși, au afirmat autoritățile ucrainene, care au înregistrat până în prezent peste 45 000 de crime de război. Până acum au fost condamnați doisprezece dintre cei 60 de acuzați.

Se strâng tot mai multe probe la dosarul crimelor de război

Echipa de cercetători de la Laboratorul de cercetări umanitare din cadrul Școlii de Sănătate Publică a Universității Yale a dat publicității, pe 18 noiembrie, în cadrul programului „Observatory Conflict” susținut de Departamentul de Stat, un raport în care documentează 226 de cazuri de arestări și dispariții de persoane din regiunea Herson în perioada martie-octombrie 2022.

Raport detaliază profilul demografic al persoanelor arestate sau dispărute, multele acuzații de abuz - inclusiv tortură și tratamente crude, inumane și degradante - și „implicațiile acestor acuzații din punctul de vedere al legislației umanitare și pentru respectarea drepturilor omului pe plan internațional”.

Moscova a respins acuzațiile că militarii ruși ar fi comis atrocități pe scară largă susținând că dimpotrivă, armata ucraineană ar fi torturat și executat prizonieri de război. Dar gropile comune, dovezile privind execuțiile sumare și distrugerile descoperite după retragerea trupelor ruse din localitățile ocupate, cum sunt cele din Bucea, Izium și Liman, au întărit argumentele pentru lansarea unor anchete internaționale de către Națiunile Unite și alte organisme internaționale.

Adunarea Generală a ONU a aprobat pe 15 noiembrie o rezoluție fără caracter obligatoriu prin care se recunoaște că Rusia trebuie să fie responsabilă pentru acordarea de despăgubiri Ucrainei. În rezoluția susținută de 94 dintre cei 193 de membri ai adunării se spune că Rusia „trebuie să suporte consecințele juridice ale tuturor actelor sale ilegale la nivel internațional, inclusiv repararea prejudiciului, inclusiv a oricăror daune cauzate de astfel de acte”. Rezoluția recomandă crearea unui registru internațional care să înregistreze dovezile și reclamațiile împotriva Rusiei.

XS
SM
MD
LG