Linkuri accesibilitate

Oficial guvernamental ceh: „Nu urmăriți dezbaterea din Parlament, vă face rău!” 


Klára Šimáčková Laurenčíková, împuternicita guvernului ceh pentru drepturile omului

În Cehia, un oficial guvernamental a postat joi pe net recomandarea ca membrii publicului, și în special ai comunității LGBTI, să nu urmărească, „în interesul sănătății psihice”, transmisia televizată a dezbaterii din Parlament pe tema legalizării căsătoriilor persoanelor de același sex.

Klára Šimáčková Laurenčíková, împuternicita guvernului ceh pentru drepturile omului, coordonatoarea programului național de integrare a refugiaților ucraineni, viceministră cu afaceri europene, a scris pe Twitter că „expresiile folosite (în dezbatere) sunt regretabile și traumatizante”.

Šimáčková Laurenčíková a făcut postarea în vreme ce la tribuna parlamentului ceh luau cuvântul reprezentanții partidelor de dreapta, în general opuse dreptul la căsătorie pentru cuplurile de același sex.

Opinia publică din Cehia este majoritar în favoarea „căsătoriei pentru toți”, după ce în 2006 au fost instituite așa-numite „parteneriate înregistrate”, cu puține drepturi pentru cuplurile vizate. Soarta noii inițiative legislative este incertă în Parlamentul ceh, unde majoritatea o are o coaliție de cinci partide de centru-dreapta.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG