Linkuri accesibilitate

Oficial rus: Discuțiile cu inspectorii AIEA despre centrala de la Zaporojie au fost „constructive”


O femeie, în piața întunecată din fața clădirii avariate a Administrației Regionale de Stat din Harkov, pe 5 noiembrie 2022, după ce rachetele ruse au lovit rețelele de electricitate
O femeie, în piața întunecată din fața clădirii avariate a Administrației Regionale de Stat din Harkov, pe 5 noiembrie 2022, după ce rachetele ruse au lovit rețelele de electricitate

Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, a afirmat joi că contactele cu organismul de supraveghere nucleară al ONU cu privire la siguranța la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, controlată de Rusia, au fost „constructive” și promițătoare.

Centrala nucleară de la Zaporojie, ocupată de Rusia la scurt timp după declanșarea invaziei în Ucraina, în 24 februarie, a fost din nou zguduită de bombardamente la sfârșitul săptămânii trecute, ceea ce a determinat noi apeluri din partea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) de a crea o zonă de protecție în jurul acesteia pentru a preveni un dezastru nuclear.

Șeful organismului de supraveghere nucleară al ONU s-a întâlnit miercuri, la Istanbul, cu o delegație rusă pentru a discuta despre siguranța la centrală, pe care atât Ucraina, cât și Moscova s-au acuzat reciproc de bombardamente.

Centralele nucleare ucrainene se închid pe rând

Dar tot miercuri Rusia a lansat un baraj de rachete în Ucraina, forțând închiderea mai multor centrale nucleare și ucigând cel puțin șase civili, în timp ce Moscova a continuat o campanie de a arunca orașele ucrainene în întuneric și frig, în timp ce se instalează iarna.

Mai mult: centrala nucleară ucraineană Zaporojie despre siguranța căreia se discuta la Istanbul, a fost din nou deconectată de la alimentarea externă cu energie electrică și se bazează pe generatoare diesel de urgență, a anunțat miercuri Agenția Internațională pentru Energie Atomică.

„Este cel mai recent incident ... care evidențiază situația tot mai precară și mai dificilă a siguranței și securității nucleare”, a declarat AIEA într-un comunicat.

Alimentarea cu energie electrică a celei mai mari centrale atomice din Europa a fost întreruptă frecvent în timpul bombardamentelor de care Rusia și Ucraina se acuză reciproc.

„Uciderea civililor și distrugerea infrastructurii civile sunt acte de terorism”

Întreaga regiune a capitalei Kiev, unde locuiesc peste trei milioane de persoane, a rămas fără electricitate și apă curentă, a declarat guvernatorul Kievului, la fel ca multe alte regiuni unde au fost necesare pene de curent de urgență pentru a ajuta la conservarea energiei și efectuarea de reparații.

„Uciderea civililor și distrugerea infrastructurii civile sunt acte teroriste”, a declarat Volodimir Zelenski într-un tweet. „Ucraina va continua să ceară un răspuns decisiv din partea lumii la aceste crime”. El a adăugat că i-a cerut ambasadorului la ONU să solicite o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al ONU ca urmare a atacurilor rusești.

Penele de curent au forțat oprirea reactoarelor de la centrala nucleară ucraineană Pivdennoukrainsk, în sud, și de la centralele Rivne și Hmelnițki, în vest, toate aflate pe teritoriul controlat de guvern, a declarat compania de stat Energoatom, care se ocupă de energie nucleară.

„În prezent, acestea (unitățile energetice) funcționează în modul proiect, fără generare în sistemul energetic național”, a precizat Energoatom.

Cel mai mare complex nuclear ucrainean, cel de la Zaporojie, aflat în apropiere de liniile de front din sud, este controlat de Rusia și a fost oprit anterior din cauza bombardamentelor pe care ambele părți și le atribuie reciproc.

XS
SM
MD
LG