Linkuri accesibilitate

Oleg Panfilov (scriitor): „Oricât de complicat ar fi, trebuie să cunoaștem adevărul”


Oleg Panfilov, scriitor: „Oricât de complicat ar fi, trebuie să cunoaștem adevărul”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:38 0:00

Oleg Panfilov, scriitor rus, stabilit în Georgia, 27 mai 2020.

Europa Liberă continuă seria dezbaterilor din cadrul proiectului „Antinostalgia - privind spre viitor”, intrat în al doilea an. Tema dezbaterii online de joi, 28 mai, este „După 75 de ani - tot între mituri și realitate”. Dezbaterea este transmisă live pe pagina noastră de internet și pe Facebook.

Unul din invizații dezbaterii Europei Libere este scriitorul rus Oleg Panfilov, stabilit în Georgia. Vă prezentăm câteva fragmente din discuția purtată de Ivan Sveatcenko:

Oleg Panfilov: „Anul trecut am fost la Chişinău și am văzut cu ochii mei toată această agitație de sărbătoare - și la Chişinău, și la Comrat. Lucruri care în Georgia nu există absolut deloc, este imposibil să-ți imaginezi astfel de lucruri care au loc de obicei în alte țări post-sovietice.

Așa că atitudinea față de acel război depinde de nivelul de propagandă și de numărul de oameni care consumă propagandă rusească în continuare, în pofida faptului că o parte dintre oameni, istorici, inclusiv și eu, încercăm cumva să explicăm oamenilor cât de mincinoasă este acea istorie oficială a celui de al Doilea Război Mondial care este servită de propaganda rusească. Dar oamenii sunt destul de greu de convins. Să luăm măcar și exemplul legat de numele meu de familie. Dacă n-am mai scris și eu despre faptul că fapta eroică a celor 28 de panfiloviști nu este decât o poveste frumoasă și se știe chiar cine e autorul, cine a scris-o, sunt cunoscute și documentele Procuraturii generale a URSS care demonstrează că nu a existat niciun fel de faptă eroică, a fost doar o istorie inventată pentru că propaganda sovietică avea nevoie de eroi.”

Europa Liberă: Fostul ministru al culturii din Rusia v-ar fi trimis cu plăcere la închisoare…

Oleg Panfilov: „Este exact motivul pentru care locuiesc nu în Rusia, ci în Georgia.”

Europa Liberă: Dar medicamente pentru traumele istorice există, în general? Și dacă da, unde pot fi găsite?

Oleg Panfilov: „Doar adevărul, oricât de amar ar fi acesta. Pentru că, se pare că Tiutcev a scris despre istoria Rusiei: „O închisoare mare sau un Cod penal omniprezent”. Oricât de complicat ar fi, dar trebuie să cunoaștem adevărul. Trebuie să ne debarasăm de ceea ce s-a acumulat în acești ultimii 100 de ani, de când a început minciuna bolșevismului. În Imperiul Rusesc minciuna a fost politică de stat începând cu primii ani ai secolului XVIII. Dar numai adevărul poate scuti oamenii de viitoarele greșeli sau de pretențiile pe care le-ar putea formula prezenta unii altora.”

Europa Liberă: Au trecut 75 de ani de la înfrângerea Germaniei hitleriste. Din punctul Dumneavoastră de vedere, ca istoric, vor fi vreodată formulate concluziile acestui război, când se va pune punct? Sau noi nu vom vedea asta, cel puțin pe parcursul vieții noastre?

Oleg Panfilov: „Eu cred că în Occident și în Germania punctul este pus deja demult. Noi trăim într-o stare de semi-vacuum informațional. Noi știm foarte puține lucruri din ceea ce s-a publicat deja, de exemplu în Germania. Noi aflăm dintr-o dată cu surprindere că soldații sovietici violau femeile din Germania și că a fost un număr mare de copii născuți în afara căsătoriilor în urma acestor violuri… Noi aflăm despre aceste lucruri abia acum. Dar de fapt acestea sunt lucruri cunoscute. Iată de ce nu se pune problema dacă vom afla sau nu, ci dacă vom vrea să aflăm acest adevăr. Și cum îl vom putea afla. Pentru că partea cea mai mare de documente este fie în germană, fie în alte limbi europene. Iar în Rusia există cenzură. O cenzură care nu permite să se povestească altfel despre acele evenimente.”

Dezbaterea integrală „După 75 de ani - tot între mituri și realitate”, organizată de Europa Liberă online, o puteți găsi pe pagina noastră de internet.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor 2020

Radio Europa Liberă reia seria „Antinostalgia”: documentare, dezbateri publice si mult mai multe reportaje despre trecutul comunist și viitorul țărilor și comunităților din Europa Centrală și de Est. „Cu cât privești mai departe în spate, cu atât vei vedea mai departe în viitor” (Winston Churchill)

XS
SM
MD
LG