Linkuri accesibilitate

Oleg Serebrian, noul vicepremier pentru reintegrare, a depus jurământul


Oleg Serebrian, noul vicepremier pentru reintegrare
Oleg Serebrian, noul vicepremier pentru reintegrare

Un nou vicepremier pentru reintegrare a depus jurământul la Chișinău, miercuri, 19 ianuarie, după mai mult de două luni în care funcția a rămas vacantă. Oleg Serebrian îl înlocuiește în această funcție pe Vladislav Kulminski, care și-a dat demisia la începutul lui noiembrie, la numai trei luni de mandat, invocând motive personale.

Președinta Maia Sandu i-a mulțumit lui Serebrian că a acceptat să preia acest portofoliu deloc simplu, într-o perioadă complicată regional. Iar prim-ministra Natalia Gavrilița l-a descris ca fiind „un diplomat cu o experiență bogată, un interlocutor cumpătat, înțelept, exact calitățile de care este nevoie de a gestiona acest dosar complex”.

Într-un interviu cu Europa Liberă pe 14 ianuarie, Serebrian a spus că actualele tensiuni în jurul Ucrainei prezintă atât dezavantaje, cât și potențiale avantaje pentru rezolvarea conflictului transnistrean, dar și-a exprimat scepticismul cu privire la o soluție grabnică. „Ecuația este foarte schimbătoare”, a spus Serebrian, adăugând: „Dosarul transnistrean nu este un dosar care este imposibil de soluționat, dar e improbabilă soluționarea lui în viitorul previzibil”.

Oleg Serebrian și-a încheiat mandatul de ambasador la Berlin pe 2 ianuarie, fiind numit ulterior în calitate de director al Institutului Diplomatic din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Între 2010 și 2015 a fost ambasador în Franța. Până în 2001 a activat în Ministerul de Externe, în diverse funcții. La venirea comuniștilor la putere, a fondat Partidul Social-Liberal, cu care a acces în 2005 în legislativ, în cadrul Blocului electoral „Moldova Democrată”. Formațiunea sa a fuzionat în 2008 cu Partidul Democrat.

XS
SM
MD
LG