Linkuri accesibilitate

OMS: Omicron poate duce la colapsul sistemelor medicale


Omicron continuă să prezinte un risc „foarte ridicat” și ar putea suprasolicita sistemele de îngrijire medicală, a avertizat miercuri Organizația Mondială a Sănătății, în vreme ce noua tulpină a coronavirusului făcea ca în multe țări să se înregistreze noi recorduri de infectări și decese. MT:

La scară globală, numărul de cazuri noi de infectare cu coronavirusul de tip nou a crescut în ultima săptămână cu 11%, făcând guvernele din China, Franța și Germania, printre altele, să caute cu și mai mare greutate un compromis între restricțiile anti-pandemie și nevoia de a ține economiile și societățile deschise.

AFP relatează că Olanda și Elveția au anunțat că Omicron a devenit tulpina predominantă.

Între timp, deși unele studii noi sugerează că Omicron ar provoca îmbolnăviri mai puțin grave, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a făcut un nou apel la precauție.

„Riscul general legat de noua tulpină Omicron rămâne foarte ridicat”, a spus agenția de sănătate a Națiunilor Unite în trecerea în revistă săptămânală a evoluției pandemiei.

„Dovezi consistente arată că tulpina Omicron se răspândește mai rapid decât Delta, cu un interval de dublare de două până la trei zile”.

OMS a mai spus – pe o notă pozitivă – că datele preliminare din Marea Britanie, Africa de Sud și Danemarca arată că în comparație cu Delta, riscul de spitalizare cu Omicron este mai scăzut. Experții au insistat însă că e nevoie de mai multe date pentru a stabili mai precis gravitatea noii tulpini.

Chiar dacă datele preliminare mai optimiste se adeveresc, răspândirea foarte rapidă a tulpinii „tot se va solda cu un număr mare de spitalizări, mai ales din rândurile nevaccinaților, provocând dificultăți pe scară largă sistemelor de îngrijire medicală și altor servicii fundamentale”, a spus Catherine Smallwood, manager pentru COVID în Europa la OMS.

Din nou Europa a devenit unul din epicentrele pandemiei soldate până acum, oficial, cu 5,4 milioane de decese la scară globală. Franța, Germania, Grecia și Portugalia au raportat marți numere record de cazuri noi. În Franța s-au înregistrat aproape 180.000 de infecții în 24 de ore. Multe țări europene au reimpus restricții, în ciuda consecințelor economice și sociale negative.

Al doilea an la rând, germanii vor avea restricții de revelion. Finlanda a anunțat marți că nu va mai permite intrarea în țară străinilor nevaccinați. Suedia cere începând de marți teste negative străinilor, la graniță, la o zi după ce Danemarca a impus o măsură similară.

Creșterea rapidă a cazurilor în multe regiuni a dat peste cap planuri de călătorie la sfârșit de an, mii de zboruri fiind anulate la scară globală.

Sunt amenințate și mari evenimente sportive. Liga engleză de fotbal se confruntă cu un număr record de cazuri, iar China a impus lockdown strict la milioane de oameni în vederea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG