Linkuri accesibilitate

OMS, UE și campania împotriva fumatului


OMS, UE și campania împotriva fumatului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:04 0:00

În lupta sa împotriva fumatului, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recompensat, cu ocazia Zilei Internaționale împotriva Tutunului, pe 31 mai, așa cum o face în fiecare an, o serie de persoane, instituții și organizații din zona Europei și a fostei URSS care s-au distins în combaterea fumatului.

Este vorba de Centrul Național de Sănătate (NCDC) din Georgia; Consiliul Femeilor din Kirghizia; organizația Nofumadores.org din Spania; și doi parlamentari din Elveția și, respectiv, Ucraina, Hans Stöckli și Lada Bulah.

Rezistența fumătorilor

Trebuie spus însă și că tot mai multe voci au început să protesteze contra campaniei generalizate împotriva fumatului, subliniind că aceasta ar constitui o inacceptabila intruziune a statului in ceea ce nu-l priveste. Asta mai ales după ce mai peste tot, legile interzic fumatul, uneori chiar si in baruri si cafenele, ca sa nu mai vorbim de restaurante sau la locul de munca.

În UE, doar în România și Bulgaria se mai poate fuma în locuri în care se mănâncă. Chiar și mulți nefumători consideră ca în urma acestei aseptizări o cafenea franțuzească sau italiană nu mai are farmecul de dinainte. Prin cartierele de afaceri vezi în plina iarnă, pe trotuar, grupuri de agenți bursieri rebegiți, iesiți câteva minute să fumeze rapid, pentru ca nicăieri în imobilele de birouri nu mai exista spații pentru fumători.

Interzicerea publicității stradale pentru țigări a determinat marile firme, cum sunt Marlboro (altfel zis Philip Morris) sau Camel, să lanseze o serie de produse secundare, blugi, pantofi sau ceasuri, care le servesc pentru reclamă. Așa se face că numele acestor mărci de țigări sunt afișate in continuare, însă ca fabricanți de îmbrăcăminte de sport.

Așa încât, marile firme fabricante de țigări și-au recreat o piață importantă în Europa de est si fosta URSS. Pentru a vinde țigări, se folosesc tehnici comerciale absolut interzise în Occident. Se distribuie, de pildă, mostre gratuite de țigări, pentru a stimula consumul. Sînt plătiți politicieni, știindu-se că în Europa de est fumatul este în continuare acceptat social, e considerat viril, și că o majoritate a populației fumează.

Au trecut ani de zile de când pe pachetele de țigări e trecut procentul de nicotină și se avertizează ca fumatul e dăunător pentru sănătate și ca poate produce cancer. În unele țări occidentale din UE se merge și mai departe și se imprimă pe pachetul de țigări fotografii cu plămâni canceroși.

Se vede însă că lobby-ul tutunului e mai puțin influent decăt cel al alcoolului, pentru că Parlamentul European a respins deja propunerea de a se lipi pe sticlele de alcool fotografia unui ficat cu ciroză.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG