Linkuri accesibilitate

Omul care nu ştie ce face COVID-ul


Bălți, septembrie 2020. Masca pusă oriunde, chiar și în cot
Bălți, septembrie 2020. Masca pusă oriunde, chiar și în cot

Realitatea (fără mască), comentată cu amănuntul de scriitorul Iulian Ciocan.

Omul care nu ştie ce face COVID-ul
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:11 0:00
Link direct

În plină pandemie, în luna martie a anului 2021, am discutat cu un vecin proiectat parcă dintr-o altă dimensiune. E un om de circa 55 de ani pe care nu l-am văzut niciodată cu mască de protecţie. În curtea blocului, deunăzi, de la o distanţă liniştitoare de vreo trei metri, l-am întrebat ce crede el despre înrăutăţirea situaţiei epidemiologice. Ei bine, mărturisesc că ceea ce mi-a spus vecinul acela m-a făcut să rămân tablou.

Cu o încredere de granit, omul mi-a spus că nu are nicio cunoştinţă infectată cu Covid, că nu a văzut pe nimeni care să sufere din cauza coronavirusului. Povestea cu numărul mare de infectaţi şi de morţi e un fake, mi-a spus vecinul dezgustat. Mai mult, el are un prieten medic care i-a zis că spitalele au suficiente locuri pentru cei bolnavi. „Nu cred în toată isteria asta pentru că eu nu am nicio treabă cu al vostru Covid…”, a conchis vecinul.

Am încercat să-i spun că în realitate situaţia e alta, i-am spus că sunt jurnalist şi că am rude infectate, prieteni care au murit. Omul m-a privit ca pe un tolomac şi, ridicând vocea, m-a întrebat: „Îmi spui toate bazaconiile astea ca să port şi eu mască?”

Poate, într-adevăr, nu există niciun Covid? Poate am luat-o razna?

Discuţia noastră s-a terminat brusc, iar eu am stat apoi o vreme cu privirea pierdută în gol. Poate, într-adevăr, nu există niciun Covid? Poate totul e OK? Poate am luat-o razna? Poate vecinul acela are dreptate? Dar îndoiala mi s-a evaporat repede. Şi am înţeles că nu eu, ci individul acela avea o mare problemă, că el e de fapt o creatură a societăţii noastre debusolate şi a politicianismului moldovenesc.

XS
SM
MD
LG