Linkuri accesibilitate

Omul simplu de peste hotare e la fel ca omul simplu din R. Moldova, diferența o face cantitatea de minciuni și bani pe cap de locuitor


Roman Kozlovski în studioul Europei Libere
Roman Kozlovski în studioul Europei Libere

Jurnalul săptămânal al lui Roman Kozlovski.

S-a născut la 3 mai 1982 în muncipiul Bălți. Absolvent al UTM si ASEB. Este inginer-economist. antreprenor.

Luni

Am pornit televizorul. TV-ul harnic spune că Statul plătește salarii bugetarior, însă uită să spună că o face din banii strânși de la cetățeni. TV-ul spune că Guvernul majorează pensii, însă uită să spună că acești bani vin tot de la oamenii simpli, inclusiv de la însiși pensionarii. Pensionarul e foarte indignat pe vînzător că are prețurile mari, dar el nu știe că jumătate din acest preț e luat direct din magazin de către guvernanți prin tot felul de impozite. Anume Guvernanții decid cum să administreze banul adunat prin intermediul impozitării produselor din magazin, a salariilor angajaților și altor impozite și taxe. Guvernanții decid care parte din impozite să le întoarcă înapoi cetățenilor declarînd de la TV că îi ajută. Omul crede și speră la mai mult ajutor de la stat, iar dacă acesta nu reușește să ajute din banii adunați tot de la oameni, cere ajutorul Fondului Monetar Internațional (FMI). Guvernanților, în principiu, li-e indiferent de la cine să ceară: de la popor prin impozite sau de la FMI. Pe ei îi interesează capitolul cheltuieli, acolo ei se simt ca peștele în apă.

Marți

Piața centrală ora 12. Foarte cald și aglomerat. La tarabe se vînd legume proaspete, vânzătorii discută între ei despre viitorul republicii.

Ei cred în tradiții, dar tradiția comunistă spune că tot ce are un om simplu – are de la Stat. Omul din Republica Moldova nu prea vrea să acționeze singur, el așteaptă ca guvernarea să acționeze în locul lui și în folosul lui. El e îndreptățit să creadă în această minciună, difuzată de la TV, care nu încetează să trâmbițeze despre cât de tare guvernanții noștri au grijă de popor.

Miercuri

În rând la supermaket. Banda rulantă se învârte fără oprire, iar vânzătoarea scanează produsele. Pic-pic-pic!

Proprietarul magazinului impus de guvern să fie minciunos prin cote exorbitante la impozite uită să spună guvernanților că au vândut trei banane în loc de una declarată. Vin ei guvernanții cu lopata mare a impozitelor, dar proprietarul magazinului le mai taie din pofte, întoarcând spatele guvernului. Pofte mari, foarte mari! Guvernul minte și patronul afacerii minte, iar poporul e mințit.

Joi

Aeroportul internațional Chișinău. În zona de plecare o mulțime de oameni fericiți că se duc peste hotarele Republicii Moldova. Cei care rămân îi privesc cu speranță, lacrimi, dragoste. Stau și eu cu cei care rămân.

Omul simplu de peste hotare e la fel ca omul simplu din Republica Moldova, diferența o face cantitatea de minciuni și bani pe cap de locuitor.

Atât timp cât debitarea de minciuni în societatea moldovenească va continua, nimic nu se va schimba pentru omul de rând.

Vineri

Verific Facebook-ul, tot mai mulți oameni vorbesc despre impozite. Asociația Națională a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova solicita păstrarea TVA-ului de 10%.

Viețile oamenilor simpli sunt ca picăturile de apă într-un râu, a cărui curgere e blocată de pietre aduse de guvernări. Aceste

Viețile oamenilor simpli sunt ca picăturile de apă într-un râu...

pietre poarta numele de: Impozite, Taxe, Accize, Regulamente excesive, Controale, Permisiuni, etc. Pietrele au fost aduse metodic de toate guvernările de după 90. Guvernul actual e preocupat cu reamenajarea pietrelor din baraj, dar r‚ul veții oamenilor e la fel de blocat. Oamenii vor continua să plece din republică.

Da-ți la o parte bolovanii! Trebuie refăcută curgerea apei. Scoateți impozitele de pe popor, scoateți restricțiile birocratice de pe activitatea antreprenorială, nu ne mai povestiți povești despre ghișeu unic și altele.

Vreau impozit unic pe vânzări nu mai mare de 10% și impozit total pe salariu maxim 20% plătit de angajat și nu de angajator. Vreau abolirea TVA, a tuturor celorlalte impozite și taxe, inclusiv taxe vamale, asigurându-se condiții egale pentru întreg mediul de afaceri și un stat minim. Oamenii simpli au mai mare nevoie azi de bani decât guvernarea.

Dacă actualul Guvern se pretinde altfel decât precedentele atunci să lase banii oamenilor prin înlăturarea impozitelor și simplificarea administrării fiscale. Atunci când scoți obstacolele pentru mobilitatea mărfurilor, persoanelor și banilor economia inevitabil se va dezvolta.

Dacă guvernarea va soate aceste obstacole, inclusiv banii investitorilor privați din exterior vor curge natural în Republica Moldova și nu din Republica Moldova cum este în prezent. Permiteți mediului adevărat de afaceri să traiască. Nu favorizați pseudo-mediul de afaceri afiliat guvernării. Abia după vă puteți ocupa de instituții, iar cetățenii nu vor lucra impotriva voastra ci alături de voi!

XS
SM
MD
LG