Linkuri accesibilitate

ONU: armata rusă a ucis sute de civili în primele zile ale războiului din Ucraina


Înmormântarea unei persoane neidentificate ucisă de trupele ruse la Bucea.
Înmormântarea unei persoane neidentificate ucisă de trupele ruse la Bucea.

Cel puțin 441 de civili au fost uciși de forțele ruse în primele zile ale invadării Ucrainei de către Rusia, a anunțat Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) într-un raport care documentează execuții sumare și atacuri în zeci de orașe din trei regiuni ucrainene.

341 bărbați, 72 femei, 20 de băieți și 8 fete

Este foarte posibil ca numărul real al victimelor să fie mult mai mare, se mai spune în raportul OHCHR citat de Reuters, care cuprinde perioada dintre data începerii invaziei, 24 februarie, și zilele când forțele ruse s-au retras de acolo, începutul lunii aprilie.

„Acțiunile în chestiune au fost comise de forțele armate ruse care controlau aceste zone și au dus la moartea a 441 de civili (341 bărbați, 72 femei, 20 de băieți și 8 fete)”, spune raportul.

OHCHR a adunat dovezi prin intermediul Misiunii ONU de Monitorizare a Drepturilor Omului în Ucraina (HRMMU) din 102 orașe și sate.

OHCHR spune că a numărat până pe 4 decembrie un total de 6.702 de morți de civili, cu precizarea că monitorizarea sa cuprinde încălcări comise de ambele părți în conflict.

„Deschizi ușa și vezi numai cadavre. În apartamente, în case, în curți"
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:09 0:00

Uciderea deliberată de civili este considerată o gravă încălcare a Convenției de la Geneva și o crimă de război, potrivit statului de la Roma al Tribunalului Penal Internațional (TPI).

Monitorizarea cuprinsă în acest nou raport s-a limitat la zonele controlate de ruși în primele zile ale conflictului din cauza „prevalenței acuzațiilor privind uciderea de civili în aceste trei regiuni”, și pentru că OHCHR a putut să verifice și să documenteze uciderea de civili acolo după retragerea forțelor ruse.

O comisie ONU a ajuns în octombrie la concluzia că forțele ruse au fost responsabile pentru vasta majoritate a încălcării drepturilor omului în primele zile ale războiului. OHCHR încearcă în continuare să coroboreze încă 198 de presupuse ucideri de civili în cele trei regiuni la vremea respectivă.

Unele regiuni au înregistrat cel mai marte număr de ucideri, cum e orașul Bucea, din apropierea capitalei Kiev, care a fost ocupat de trupele ruse între 5 martie - 30 martie.

OHCHR spune că a documentat uciderea a 73 de civili la Bucea și e în proces de coroborare a altor 105 cazuri.

Execuții sumare

Unul din obiectivele declarate ale raportului este de a încerca aducerea făptuitorilor acestor crime de război în fața justiției. OHCHR a analizat în detaliu 100 dintre ucideri.

57 dintre acestea su fost clasificate drept execuții sumare, 30 ale unor oameni aflați în detenție, în timp ce 27 dintre victime au fost executate pe loc.

În alte 43 de cazuri, civilii au fost uciși în timp ce se deplasau între localități, pe jos, sau cu bicicleta, automobilul sau microbuz,

„Cele mai multe dintre victime au fost ucise în timp ce făceau naveta la locul de muncă, transportau hrană pentru alții, își vizitau vecinii sau rudele, sau în timp ce încercau să fugă de ostilități”, spune raportul ONU.

Moscova a negat în mod repetat că a avut ca țintă civili în ceea ce numește o „operațiune militară specială” de dezarmare a țării vecine și de înlăturare de la putere a naționaliștilor periculoși. Ucraina și Occidentul au numit atacul o acaparare neprovocată de teritorii.

Ministerul de Externe și cel al Apărării de la Moscova nu au răspuns deocamdată solicitării de a comenta pe marginea acestui raport al Națiunilor Unite, relatează Reuters.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG