Linkuri accesibilitate

ONU confirmă moartea a aproape 10 mii de civili în Ucraina din cauza agresiunii Rusiei


Rude lângă trupul unei fetițe, victimă a unui atac cu rachete la Kiev, Ucraina, 1 iunie 2023
Rude lângă trupul unei fetițe, victimă a unui atac cu rachete la Kiev, Ucraina, 1 iunie 2023

Potrivit datelor ONU, în războiul declanșat de Rusia în Ucraina au murit 545 de copii și 1156 au fost răniți.

Biroul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului de la ONU a confirmat moartea a 9444 de persoane civile și rănirea altor 16 940 de civili în Ucraina, ca urmare a invaziei pe scară largă a Rusiei. Acestea sunt datele organizației din 24 februarie 2022 până în 13 august 2023.

Potrivit datelor ONU, în războiul declanșat de Rusia în Ucraina au murit 545 de copii și 1156 au fost răniți.

ONU subliniază faptul că numărul real al morților este mult mai mare, deoarece există întârzieri în primirea informațiilor din unele locuri în care luptele sunt în desfășurare, iar multe rapoarte trebuie încă confirmate.

„Acest lucru se aplică, de exemplu, așezărilor din Mariupol (regiunea Donețk), Lisiceansk, Popasna și Severodonețk (regiunea Lugansk), unde, potrivit rapoartelor, au existat numeroase cazuri de morți sau răniți printre civili”, se arată în mesaj.

Potrivit ONU, de la începutul lunii august, funcționarii organizației au reușit să confirme moartea a 48 de civili (inclusiv doi copii) și rănirea a 210 (inclusiv 9 copii).

La începutul lunii august, Procuratura Generală din Ucraina a raportat că are confirmarea că au murit 10749 de civili și au fost răniți 15 599 în timpul războiului. Procurorii spun că aceste cifre sunt „doar vârful aisbergului: atunci când vom elibera teritoriile, numerele vor crește de multe ori, poate de zeci de ori”.

La mijlocul lunii iulie, procurorul general Andri Kostin a anunțat că peste 50 de militari ruși au fost condamnați în instanțele ucrainene pentru crime comise în Ucraina. Potrivit Procuraturii Generale, în prezent au fost înregistrate în Ucraina 98 100 de crime de agresiune și crime de război.

XS
SM
MD
LG