Linkuri accesibilitate

ONU: Interdicția impusă de talibani personalului feminin din Afganistan, „inacceptabilă”


Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric (fotografie de arhivă)
Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric (fotografie de arhivă)

Organizația Națiunilor Unite a declarat, pe 5 aprilie, că nu poate accepta decizia talibanilor de a le interzice femeilor afgane să lucreze în cadrul agenției, afirmând că această decizie este o încălcare „fără precedent” a drepturilor femeilor.

Organizația Națiunilor Unite le-a ordonat celor 3300 de angajați ai săi din Afganistan să nu se mai prezinte la birouri în următoarele două zile, în timp ce misiunea ONU din această țară devastată de război încearcă să obțină mai multe clarificări cu privire la decizia talibanilor.

Stephane Dujarric, purtătorul de cuvânt al Națiunilor Unite, le-a spus jurnaliștilor că Misiunea de asistență a ONU în Afganistan va purta discuții cu talibanii pentru a „căuta o clarificare” a problemei, după ce a primit vestea că autoritățile de facto din Kabul au interzis „personalului național feminin al Națiunilor Unite să lucreze”. Talibanii nu au comentat public interdicția.

Acces interzis

De când au preluat puterea în august 2021, după retragerea trupelor internaționale, conducătorii talibani au impus o serie de restricții femeilor afgane, interzicându-le inclusiv accesul la învățământul superior și la multe locuri de muncă guvernamentale.

Organizația Națiunilor Unite, în ale cărei birouri din Afganistan lucrează circa 400 de femei afgane, a declarat că a fost informată de interdicție mai întâi în provincia Nangarhar, dar că apoi se pare că aceasta a fost extinsă la nivelul întregii țări.

„Condamn cu fermitate interdicția impusă colegelor noastre afgane de a lucra în provincia Nangarhar din Afganistan”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, pe Twitter, în seara zilei de 4 aprilie.

„Dacă această măsură nu va fi anulată, ea va submina în mod inevitabil capacitatea noastră de a le oferi ajutor oamenilor care au nevoie de noi”, a adăugat el.

Coordonatorul umanitar al ONU în Afganistan, Ramiz Alakbarov, a declarat că ordinul talibanilor reprezintă o „încălcare flagrantă” a drepturilor femeilor. „Femeile sunt absolut esențiale pentru toate aspectele activității noastre de furnizare de servicii în Afganistan”, a declarat el într-un interviu acordat AFP.

De asemenea, el a mai spus că în Carta ONU se precizează clar că „nicio autoritate nu poate da instrucțiuni Națiunilor Unite... cu privire la cine ar trebui să fie angajat”.

Preluarea Afganistanului de către talibani a agravat o criză umanitară deja majoră și a declanșat prăbușirea economică a țării. Guvernele străine au tăiat imediat finanțarea pentru dezvoltare și au impus sancțiuni noului guvern.

ONU și alte organizații neguvernamentale au intervenit cu asistență, dar acțiunile organizației au fost îngreunate de problemele de finanțare și de restrângerea activităților de către talibani care au luat măsuri precum interzicerea prezenței femeilor la locul de muncă.

La scurt timp după ce au cucerit țara, militanții au interzis fetelor mai mari de clasa a șasea să meargă la școală. În decembrie, talbanii le-au interzis tinerelor absolvente de liceu să meargă la universitate. De asemenea, au lansat o represiune brutală împotriva disidenței, astfel că mai mulți activiști pentru drepturile femeilor, printre care Nargis Sadat, profesorul universitar Zakaria Osuli, academicianul Sultan Ali Ziaee și jurnaliștii Khairullah Parhar și Mortaza Behboudi, se află acum în închisoare.

XS
SM
MD
LG