Linkuri accesibilitate

ONU: Numărul refugiaților de război ucraineni a trecut de 2,3 milioane


Organizația Națiunilor Unite afirmă că, de la începutul invaziei Rusiei luna trecută, peste 2,3 milioane de refugiați au părăsit Ucraina. Doar în ultimele 24 de ore au părăsit țara 161 700 de persoane. Peste un milion sunt copii, potrivit UNICEF.

Șeful agenției ONU pentru refugiați a declarat că agenția are nevoie de aproximativ 500 de milioane de dolari pentru activitatea sa de urgență în Ucraina și țările învecinate, din care s-au primit până acum aproape 300 de milioane de dolari, din care două treimi provenind din donaţii private. Conform situației din 9 martie, afirmă Organizația Internațională pentru Migrație a ONU, 109.000 de cetățeni din țări terțe se numărau printre cei care au fugit din Ucraina, inclusiv persoane din Ecuador, Ghana, Liban și Tunisia.

Majoritatea refugiaților ucraineni au trecut în Polonia, unde se află acum peste 1,42 milioane de persoane. Poliția poloneză de frontieră informa pe Twitter pe 10 martie că aproximativ 117.600 de persoane trecuseră granița în ziua precedentă. Cu toate acestea, acum există semne că exodul a atins apogeul și numărul traversărilor zilnice este în scădere. Aproximativ 214.160 de refugiați se află acum în Ungaria – reprezentând 9% din totalul celor care au fugit din Ucraina. Țara are cinci puncte de trecere a frontierei cu Ucraina și mai multe orașe de graniță. Aproximativ 165.000 de refugiați au sosit în Slovacia, 84.600 sunt acum în România și peste 100 de mii de refugiați au rămas în Moldova, în vreme ce multe zeci de mii au trecut prin statul non-UE în drum spre alte țări.

XS
SM
MD
LG