Linkuri accesibilitate

Opozantul transnistrean Oleg Horjan a fost găsit mort în locuința sa


Oleg Horjan a fost un politician de opoziție în regiunea transnistreană.
Oleg Horjan a fost un politician de opoziție în regiunea transnistreană.

Președintele Partidului Comuniștilor din regiunea transnistreană, opozantul Oleg Horjan, a fost ucis, noaptea trecută, în locuința sa. Anunțul a fost făcut, într-o conferință de presă, de liderul comuniștilor din Federația Rusă, Ghenadi Ziuganov.

„A fost ucis acasă. Cerem să înceapă imediat o anchetă”, a spus Ziuganov.

Un coleg de partid al lui Horjan a declarat Europei Libere că acesta a fost găsit mort în biroul său de acasă, dintr-o localitate de lângă Tiraspol, cu multiple răni de cuțit.

Potrivit așa-numitul minister de interne din Transnistria, cadavrul lui Horjan a fost găsit cu „semne de moarte violentă” într-o casă din satul Sucleia, de către soția acestuia, în una dintre camere, alături de un „seif deschis și gol”. Miliția a fost alertată la ora 11:30, pe acest caz fiind pornit un dosar penal.

Comitetul transnistrean de anchetă a precizat că medicul legist a descoperit multiple plăgi în regiunea gâtului și a spatelui și răni în cap, produse de un obiect contondent. Una dintre versiunile anchetatorilor este că Horjan ar fi fost ucis în timpul unui jaf.

Pe de altă parte, Poliția Republicii Moldova a anunțat că Oleg Horjan a fost găsit împușcat. Poliția susține s-a autosesizat și investighează cazul ca infracțiune de omor.

Biroul pentru Reintegrare a propus să fie creată o comisie de anchetă neutră, sub auspiciile Misiunii OSCE în Moldova, care să se deplaseze la fața locului pentru o cercetare independentă.

Oleg Horjan a fost un politician de opoziție din regiunea transnistreană. În decembrie 2022, el a ieșit la libertate după 4,5 ani petrecuți în închisoare în stânga Nistrului.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, el a povestit cum a fost întemnițat pentru „acțiuni violente față de un reprezentant al puterii”, cum a făcut greva foamei timp de 90 de zile și cum vede rezolvarea conflictului transnistrean.

„Aveam statut de reținut ilegal”. Oleg Horjan vorbește despre închisoare și puterea „unui singur clan” în regiunea transnistreană
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:41 0:00

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG