Linkuri accesibilitate

Opoziția din Polonia a ajuns la un acord privind o coaliție majoritară


Partidele de opoziție, după semnarea acordului de coaliție, 10 noiembrie
Partidele de opoziție, după semnarea acordului de coaliție, 10 noiembrie

Partidele poloneze de opoziție pro-Uniunea Europeană au ajuns la un acord privind o coaliție, a declarat vineri candidatul lor la funcția de prim-ministru, Donald Tusk, ceea ce le aduce mai aproape de preluarea puterii după ce au obținut o majoritate combinată în alegerile din 15 octombrie.

Alianța pro-UE acoperă tot spectrul politic, partidele având divergențe pe teme de la cheltuielile publice la avort. Dar liderii lor spun că sunt uniți de dorința de a îmbunătăți relațiile cu Bruxelles-ul și de a debloca fondurile pentru Polonia înghețate din cauza unei dispute cu blocul comunitar privind statul de drept.

„Suntem pregătiți să ne asumăm responsabilitatea pentru Polonia în următorii ani”, a declarat Tusk într-o conferință de presă.

Într-un document, partidele au făcut o serie de promisiuni, printre care restabilirea transparenței finanțelor publice și depolitizarea companiilor de stat.

De asemenea, în acord se precizează că coaliția va anula o hotărâre a Tribunalului Constituțional din 2020 care a dus la o interdicție aproape totală a avortului.

Problema avortului este una sensibilă într-o alianță care include atât conservatori sociali catolici, cât și oameni de stânga.

„Nun putem reduce totul la un singur numitor”, a declarat Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, liderul Partidului Țărănesc Polonez de centru-dreapta (PSL), care a participat la alegeri ca parte a unei coaliții numite A Treia Cale.

„În acordul nostru, am găsit un numitor comun pentru problemele pe care dorim să le materializăm în practică. Acestea se referă la susținerea familiilor, a angajaților, a antreprenorilor, a mediului rural polonez, a educației, a asistenței medicale și a drepturilor femeilor.” Conform acordului, Kosiniak-Kamysz va ocupa funcția de vicepremier, la fel ca și Krzystof Gawkowski de la Noua Stângă.

Rolul de președinte al parlamentului va fi împărțit între Szymon Holownia de la A Treia Cale și Wlodzimierz Czarzasty de la Noua Stângă, fiecare urmând să ocupe această funcție timp de doi ani.

Președintele Andrzej Duda a acordat partidului naționalist de guvernământ Lege și Justiție (PiS) prima șansă de a forma un guvern. Dar PiS nu are majoritate și, ținând cont de faptul că toate celelalte partide au exclus posibilitatea de a colabora cu el, sarcina sa pare aproape imposibilă.

Dacă premierul Mateusz Morawiecki nu va reuși să obțină un vot de încredere, parlamentul va numi un alt guvern.

XS
SM
MD
LG