Linkuri accesibilitate

Orban la Beijing, după Moscova, în „misiune de pace”


Președintele chinez Xi îi arată drumul lui Orban la Beijing, 8 iulie, 2024.
Președintele chinez Xi îi arată drumul lui Orban la Beijing, 8 iulie, 2024.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, s-a întâlnit luni la Beijing cu președintele Chinei, Xi Jinping, la câteva zile după ce a discutat un potențial plan de pace în Ucraina cu președintele rus Vladimir Putin, înfuriind unii lideri din Uniunea Europeană.

Orban și Xi s-au întâlnit la Casa de Oaspeți Diaoyutai de la Beijing, potrivit presei de stat chineze monitorizată de Reuters.

China, care are legături apropiate cu Rusia, promovează un plan de pace în șase puncte elaborat în mai cu Brazilia, iar Orban a pornit o așa-numită „misiune de pace” după ce Ungaria a preluat la 1 iulie președinția rotativă a UE.

„Misiune de pace 3.0”, a scris Orban pe contul său de pe X, când a aterizat la Beijing.

Vizita liderul maghiar are loc după ce s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev și a mers la Kremlin, într-o călătorie condamnată de mai mulți lideri din UE, care au atras atenția că Orban nu vorbește în numele organizației cu 27 de membri.

Luni, Orban a mai scris pe X că „China este o putere-cheie în crearea condițiilor de pace în războiul Rusia-Ucraina”, adăugând că acesta este motivul pentru care se întâlnește cu Xi la numai două luni după ce liderul chinez vizitase Budapesta.

Orban este un critic al ajutorării militare a Ucrainei de către Occident, fiind și liderul din UE cu relațiile cele mai bune cu Moscova și Beijingul.

Călătoria sa în China vine cu puține zile înaintea unui summit NATO la care aliații occidentali vor discuta cum să ajute în continuare Ucraina. Totodată, Orban a mers la Beijing după ce săptămâna trecută Comisia Europeană a confirmat că va impune tarife de până la 37,6% pe importurile de mașini electrice din China. (M.Ț.)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG