Linkuri accesibilitate

Organizația Gulagu.net nu-i va mai ajuta să fugă din Rusia pe militarii care se opun războiului


Vladimir Osecikin (foto arhivă)
Vladimir Osecikin (foto arhivă)

Fondatorul grupului pentru drepturile omului Gulagu.net, Vladimir Osecikin, a anunțat că organizația sa își suspendă eforturile de a ajuta militarii ruși care se opun războiului din Ucraina să părăsească Rusia.

Osecikin, care s-a stabilit în Franța, a scris pe Telegram pe 29 martie că decizia a fost luată după ce fostul parașutist rus Pavel Filatiev, pe care Gulagu.net l-a ajutat să fugă în Franța anul trecut, a mărturisit că avea cunoștință de crimele de război în Ucraina.

Potrivit lui Osecikin, Filatiev i-a spus jurnalistului suedez Erik de la Reguera, în timpul unui interviu, că știa că unii ucraineni capturați de unitatea sa vor fi executați mai târziu.

Osecikin spune că Filatiev nu le-a spus niciodată lui și membrilor din organizație că știa de execuțiile extrajudiciare ale ucrainenilor pe care el și colegii săi de arme i-au capturat în timpul invaziei Ucrainei.

Osecikin mai spune că Filatiev nu a vorbit despre aceste lucruri în cartea pe care a publicat-o după ce Gulagu.net l-a ajutat să părăsească Rusia și să se mute în Franța.

„De asemenea, ne cerem scuze tuturor celor care, cu voie sau fără voie, s-au implicat în această situație și l-au ajutat pe Pavel Filatiev la cererea noastră. Am avut încredere în acest om și v-am cerut să îl ajutați. Nu ne-am fi putut imagina că acest om este capabil să facă așa ceva", a scris Osecikin.

Pavel Filatiev
Pavel Filatiev

„Acest caz și această experiență ne arată clar că este important să se verifice cu atenție toate mărturiile și declarațiile înainte de a decide să fie ajutate sau nu astfel de persoane", a spus el, adăugând că grupul său și-a suspendat programul de evacuare a personalului militar rus în alte țări. Osecikin mai scrie că își va prezenta demisia din funcția de președinte al unei alte organizații pentru drepturile omului, Fundația Noii Dizidențe, la adunarea grupului de luna viitoare.

„Sunt pregătit să îmi asum responsabilitatea pentru greșelile mele și vreau ca experiența mea negativă să îi ajute pe alții să evite situații similare”, a declarat Osecikin pe Telegram.

De la începutul agresiunii la scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei, Gulagu.net i-a ajutat, de asemenea, pe militarul rus Konstantin Efremov și pe un fost membru al grupului de mercenari Wagner, Andrei Medvedev, să părăsească Rusia după ce au descris ceea ce au văzut în timpul invaziei și au condamnat deschis războiul din Ucraina.

Armata rusă a fost acuzată de comiterea mai multor crime de război în orașele și localitățile ucrainene. Rusia neagă acuzațiile, în ciuda numeroaselor dovezi care demonstrează contrariul.

XS
SM
MD
LG