Comisia Electorală Centrală a elaborat un set de instrucțiuni despre organizarea alegerilor prezidențiale de pe 1 noiembrie în condițiile pandemiei de coronavirus, spunând că așteaptă până pe 15 august propuneri și comentarii de la „părțile interesate”, adică potențialii candidați, experți, observatori. Spre deosebire de alte țări care fac alegeri în pandemie, autoritățile electorale moldovene nu propun însă extinderea alegerilor pentru mai multe zile pentru evitarea aglomerației la secțiile de votare.
Instrucțiunile pe care le-a avansat în dezbateri Comisia Electorală Centrală arată deja sigur un lucru: autoritățile mizează pe un scrutin aproape obișnuit și nu au de gând din cauza pandemiei să aplice vreo metodă mai specială, în afară de măsuri uzuale de protecție ca termometria, purtatul de măști și respectarea distanței sociale.
Cum răspunde Dorin Cimil, președintele Comisiei Electorale Centrale, la întrebarea va funcționa sau nu extiderea de alegeri propusă de opoziție?
„Noi chiar joi am avut o ședință online cu membrii Comisiei de la Veneția, care ne-au pus aceeași întrebare și noi le-am spus că da, este posibil, doar că este problema de bugetare, mă refer la cheltuielile pentru două zile, și a securității buletinelor, dar și cheltuielile pentru salarizarea pentru funcționarii electorali care vor lucra nu o zi, ci două sau trei.”
Dintre partidele parlamentare, Platforma DA condusă de Andrei Năstase este cea care a încercat în ultimele luni să obțină sprijin politic pentru propunerea sa de extidere pentru două zile a prezidențialelor. Opunerea celor două partide ale puterii - socialiștii și democrații – a făcut ca proiectul nici să nu ajungă în dezbaterea plenului, iar deputatul care l-a scris, Vasile Năstase, evaluează drept mici șansele ca acest lucru să se mai întâmple până la alegeri:
„Există o anumită reticență și ea este legată de calculele lor electorale: într-o singură zi, partidele puterii pot să utilizeze tot arsenalul pe care îl dețin, inclusiv cel de fraudare și mituire… dar mai există o șansă, pe care sperăm să o valorificăm chiar în plenul parlamentului, atunci când vom propune proiectul în ordinea de zi. ”
Înainte de cifrele de acum privind extinderea virusului – cele mai ridicate de la începutul pandemiei - politicienii de la Chișinău sperau că până la alegeri situația se va redresa.
Dar starea sanitară devine tot mai alarmantă...
Dar starea sanitară devine tot mai alarmantă, iar ceea ce experți în sănătate publică ca Ala Tocarciuc așteaptă să vadă de la autorități, în materie de pregătire de alegeri, sunt tehnologii moderne, aplicate măcar ca excepție - de teama pandemiei - dacă nu ca regulă:
„După pronosticuri, dacă e să încercăm să facem niște simulări, atunci va fi o perioadă cu rata de îmbolnăviri foarte mari. În locul CEC, aș face o simulare la o secție măcar – să se vadă cu adevărat riscurile. Părerea mea e că acolo nu este posibil, chiar dacă o să-i țină pe toți afară – o să fie cozi ca acum la laboratoarele private. Dacă ar face cel puțin vot programat, ca să vină un număr programat de oameni pe oră.
Dar în caz contrar o să fie ca la Piața Centrală. Nu înțeleg de ce o țară cu tehnologie 4G și acoiperire de o sută de procente la internet nu avem vot electronic.”
Pavel Postică, expertul Asociației Promo-Lex de la Chișinău, se declară convins că votul electronic, care ar proteja cel mai bine scrutinul de o explozie epidemică, la prezidențiale de la toamnă este deja imposibil de aplicat:
Votul electronic putea să fie destul de fezabil...
„Votul electronic putea să fie destul de fazabil în situația în care în 2019, așa cum a fost programat în planul strategic al CEC, era cel puțin testat. Așa cum acest lucru nu a avut loc, eu cred că punerea lui în aplicare în scrutinul din 2020 e de domeniul fantasticului. Opinia mea e că la momentul de față opțiunea cu două zile de vot este cea mai fezabilă.”
Pavel Postică mai spune că doar insistența Comisiei de la Veneția sau a ODIHR – instituții internaționale cu expertiză de luat în seamă în materie de bună practică vizând organizarea de alegeri – ar mai putea influența decizia politică de la Chișinău de a extinde votul pentru mai multe zile, așa cum cere opoziția.