Linkuri accesibilitate

„ Până nu au pe cineva care este bolnav, ei nu cred că virusul există”(sănătate.info)


Revista presei matinale despre situația sanitară, care potrivit unor experți, se înrăutățește și despre Moldova la un an de la „debarcarea” lui Plahotniuc.

Revista presei matinale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:12 0:00
Link direct

Schimbarea politică de acum un an, când Partidul Democrat condus de Vladimir Plahotniuc a fost debarcat de la guvernare, a însemnat de fapt înlocuirea unui regim autoritar și oligarhic cu altul, consideră analişti politici citaţi de Radio Chişinău. Schimbarea politică nu a adus schimbări în economie şi în justiție, iar Igor Dodon doar l-a înlocuit pe Vladimir Plahotniuc, afirmă analistul politic, Veaceslav Berbeca. „Din păcate, constatăm că lucrurile nu au evoluat. În justiție avem probleme, iar schemele care au fost răspândite în timpul lui Plahotniuc nu au dispărut”, spune analistul. Editorialistul Nicolae Negru observă că așa-numita dezoligarhizare nu s-a produs. „Metodele vechi de administrare, sistemul a rămas, doar că au trecut de la Plahotniuc la Dodon. Totul se adoptă sub controlul lui și în fond avem o imitație de stat democratice, dar, în continuare avem un stat oligarhic”, concluzionează Nicolae Negru.

La un an de la căderea regimului Plahotniuc, reforma justiției nu a făcut niciun pas, iar modificările legislative pe acest segment ar fi fost făcute cu un interes, spune fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, într-un comentariu pentru unimedia.info. El constată că procedurile și instituțiile din justiție sunt exact aceleași care erau și anul trecut, iar cu excepția modificărilor la legea procuraturii și la legea Consiliului Superior al Magistraturii, legislația este cam aceeași. Expertul spune că chiar și aceste modificări, nicidecum nu pot fi calificate ca fiind reforme. „Ele mai degrabă urmăreau scopul de a prelua controlul asupra acestor instituții, decât de a le reforma… Acestea sunt cam toate „reformele” care s-au făcut în acest an. Justiția moldovenească face și astăzi ceea ce știe ea mai bine să facă, și ce de fapt a făcut în ultimii 20 de ani”, constată, între altele, Alexandru Tănase.

La trei luni de la declanșarea pandemiei Covid-19 în Moldova, situația epidemiologică s-a înrăutățit, mai ales în ultima săptămână, avertizează mai mulți medici epidemiologi din raioane, informează sanatateinfo.md. Specialiștii spun că orice ar întreprinde în acest moment, practic nu are mare valoare, întrucât oamenii ar crede mai mult în teorii ale conspirației despre virus. Epidemiologul Veaceslav Chislari din Bălţi consideră că revenirea la unele restricții ar îmbunătăți situația. „Piețele şi centrele comerciale mari trebuie închise, pentru că acolo sunt aglomeraţii şi este imposibil de monitorizat situația”, afirmă specialistul. Amenzile date pentru nerespectarea măsurilor antiepidemice nu-i sperie pe oameni, spune epidemiologul Centrului de Sănătate Orhei, Ion Bolboceanu. „Oamenii văd că cineva nu respectă nici măcar la nivel central și o iau ca un model. Până nu au pe cineva care este bolnav, ei nu cred că virusul există. Așa cum arată statisticile, cred pandemia o să dureze” spune medicul.

De ce agricultorii fug de asigurări este întrebarea la care au căutat răspuns jurnalisţii de la mold-street.com. Investiţiile în agricultură se ridică la milioane de lei, dar recolta se poate pierde într-o zi din cauza secetei, îngheţurilor, inundaţiilor sau grindinei. În acelaşi timp, agricultorii nu-şi asigură culturile chiar dacă statul promite să acopere jumătate din costul poliţei de asigurare. Fermierii spun că nu au încredere în acest proces şi că asiguratorii ar trebui să asigure nu doar cantitatea, ci şi calitatea producţiei. De cealaltă parte reprezentanţii companiilor de asigurări susţin că agricultorii nu vor să facă asigurări pentru că acestea implică costuri. Expertul în agricultură Viorel Chivriga de la Institutul Viitorul consideră că oferta asiguratorilor nu este una bună. Aceştia caută să obţină profit, dar nu să lărgească numărul beneficiarilor, consideră expertul.

Xenia Florea semnează pe noi.md o analiză despre traseismul politic în R. Moldova, un fenomen mai vechi, dar revenit în actualitate acum, când opoziția încearcă să destrame majoritatea parlamentară a socialiștilor și democraților, smulgând activ deputați din fracțiunea PDM și încercând să o facă și în cazul deputaților PSRM. În analiză se constată că pe parcursul celor 30 ani de parlamentarism moldovenesc, au fost făcute mai multe încercări de a soluționa problema turismului politic, dar fără rezultate. Lipsirea de mandate a deputaţilor care-şi schimbă aparteneţa politică nu este o soluţie fiind condamnată categoric de Consiliul Europei. „Luptătorii cu turismul politic pot improviza anumite restricţii, cum ar fi interzicerea prin lege a trecerii dintr-o fracțiune în alta. Aceasta ar putea reduce probabilitatea ademenirii aleșilor poporului prin intermediul presiunilor și a mitelor”, concluzionează Xenia Florea.

Agora.md publică opinia asociaţiei Promo-LEX despre organizarea alegerilor anticipate prezidențiale și parlamentare în aceeași zi. „Subiectul este unul de oportunitate politică și nu de constituționalitate… Chiar dacă se va considera oportună comasarea permanentă a scrutinelor menționate, sunt necesare intervenții legislative care ar permite recunoașterea concomitentă a rezultatelor alegerilor și validarea concomitentă a mandatelor deputaților și președintelui”, consideră experţii Promo-LEX. Potrivit lor mecanismul de organizare și desfășurare simultană a alegerilor pentru diferite funcții elective este aplicat în practica electorală internațională, dar mai mult în cazuri particulare. Decizia fiind asumată și promovată de instituțiile politice în urma analizei oportunităților și riscurilor aferente aplicării procedurii.

XS
SM
MD
LG