Se spune că la politică și la fotbal se pricepe toată lumea. O confirmare în acest sens este și maniera în care s-a desfășurat campania în vederea alegerii noii conduceri a Federației Române de Fotbal (FRF).
Principalii candidați au fost președintele în exercițiu, Răzvan Burleanu, și Ionuț Lupescu, fost fotbalist de renume, ce are în cartea sa de vizită și o activitate de mai mulți ani în forurile fotbalului european. Din capul locului Lupescu a beneficiat de avantajul de a fi considerat un reprezentant al „generației de aur”, cea care în urmă cu două-trei decenii obținea performanțe la care astăzi fotbalul românesc nici măcar nu îndrăznește să viseze. Partizanii lui Lupescu mai arătau că, sub mandatul lui Burleanu, naționala de fotbal s-a comportat lamentabil, mare parte din vină fiind a președintelui care a ales prost selecționerii.
E de mirare, totuși, cu câtă patimă s-a purtat această campanie. Să fie la mijloc dorința sinceră de a schimba starea de lucruri actuală sau, cine știe, obscure interese financiare ? Astăzi, pe multe dintre stadioanele marilor orașe partidele se joacă în fața unor tribune aproape goale. Pentru unii patroni, singura miză pare să fie vânzarea în străinătate, la prețuri cât mai avantajoase, a unor jucători. Unde a dus această lăcomie de bani s-a văzut nu de mult, când s-au pronunțat sentințele în așa-numitul „dosar al transferurilor”: patroni de cluburi și agenți de jucători n-au avut nici un scrupul să încalce legea, printre ei aflându-se, vai !, și un alt reprezentant ilustru al „generației de aur”, Gică Popescu.
Acoperirea mediatică a acestor alegeri a fost ieșită din comun. Ieri, lunga ședință în care s-a decis câștigătorul a fost transmisă integral și în direct de mai multe posturi de televiziune. Cu o seară înainte, alte canale TV aduceau laude nemăsurate candidatului Ionuț Lupescu. O asemenea mobilizare era surprinzătoare dar și nițel suspectă, fiind vorba în special de posturi de televiziune în slujba coaliției de la guvernare. Dar poate că, la urma urmei, nu e nici un mister din moment ce factorul politic s-a invitat, cu de la sine putere, la aceste alegeri. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că l-a întâlnit și că îl susține pe Lupescu, o declarație asemănătoare a făcut alt lider marcant al partidului, primarul Bucureștiului, Gabriela Firea, al cărei interes pentru fotbal l-am descoperit cu această ocazie.
Două sunt țintele pe care le vizează partidul de la putere. Pe de o parte, el încearcă să se lipească de imaginea „generației de aur”, ceea ce i-ar putea aduce un spor de popularitate. Pe de altă parte, demersul lui Dragnea se înscrie în politica partidului de a controla toate sectoarele societății românești, de la justiție la universități, de la servicii secrete la mass-media și de la sistemul de pensii la fotbal. Pentru că, regimul comunist ne-a arătat-o, sportul poate fi și el un util mijloc de propagandă.