Linkuri accesibilitate

Păi, avem sau nu nevoie de medicină?


Deși politicienii au numai vorbe frumoase de spus despre medici, felul în care au fost tratați aceștia în ultimii treizeci de ani spune altă istorie.

Se aud în aceste zile vocile conducătorilor care vorbesc cu respect şi pietate despre medicii moldoveni. Mai mulţi guvernanţi au subliniat că ei, medicii, sunt în prima linie a luptei cu virusul ucigaş şi că ţara le este recunoscătoare. Cred că şi fără precizarea conducătorilor ne putem da seama cine e în linia întîi a luptei.

Eu aş vrea să-i întreb pe conducători iată ce: Voi aveţi sau nu sentimentul că timp de 30 de ani medicina a fost lăsată de izbelişte? Voi toţi, conducătorii de ieri şi de azi, ce aţi făcut pentru medicina moldovenească? Vreau să ne spuneţi dacă ea, medicina, a fost o prioritate pentru voi. Cîte spitale aţi clădit în 30 de ani? Ce salarii le-aţi oferit medicilor şi infirmierelor? Nu cumva mulţi dintre medicii noştri au dat bir cu fugiţii din cauza salariilor mizerabile?

Probabil, mulţi dintre voi, stimaţi ascultători, au văzut condiţiile deplorabile din spitalul din Bălţi, care se pregăteşte şi el să adăpostească infectaţi cu coronavirus. Unui pacient i s-a propus să urineze într-o căldare. Încercaţi să vă imaginaţi că sunteţi în locul lui. Eu am fost în ultimii 10 ani în trei spitale raionale şi de fiecare dată am fost speriat de cenuşiul care trona acolo. În acele spitale parcă se oprise timpul, mai totul era vechi, perimat, dezolant. Cum a fost posibil să ignorăm trei decenii cel mai important domeniu? Cum a fost posibil să ne băgăm picioarele în medicină, să-i lăsăm să plece pe atîţia medici buni? În acest răstimp, au apărut o sumedenie de castele faraonice ale noilor moldoveni, multe din acestea nu se ştie cum.

E limpede acum că fără ajutoare din exterior nu avem nici o şansă. Ele vor veni, infirmînd supoziţiile celor care văd moartea globalizării. Staţi liniştiţi, globalizarea nu va muri. Eu sper să rămîn în viaţă ca să văd ce se va întîmpla cu medicina din RM după pandemie. Chiar vreau să văd.

XS
SM
MD
LG