Linkuri accesibilitate

Părintele şi veceul din grădiniţă


Părintele şi veceul din grădiniţă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:39 0:00

Îmi povestea un părinte că - la grădiniţa la care şi-a dus copilul - alţi părinţi erau pe post de meşteri fauri şi desfăşurau o activitate furtunoasă. Într-un grup al părinţilor pe Internet, cei mai zeloşi au cerut suportul altora pentru a soluţiona următoarele probleme: înlocuirea colacului cu capac al WC-ului, schimbarea ţevilor de sub chiuvetă, înlocuirea unui dulăpior, cumpărarea unui covor nou, amenajarea terenului de joacă…

Dar zilele astea s-a auzit şi vocea răspicată a primarului Ion Ceban: „Fiecare instituție educațională din capitală trebuie să afișeze cheltuielile efectuate la reparația și dotarea instituțiilor din banii municipali. Anunțurile trebuie să fie plasate online, dar și pe panourile informative, pentru ca fiecare părinte să vadă pe ce au fost cheltuiți banii. Colectările ilegale de bani rugăm să fie denunțate. Va fi creată o Comisie specializată, care va verifica semnalele de colectare ilicita a banilor. Indiferent unde vor parveni aceste plângeri. Că este vorba de rețele de socializare, scrisori anonime sau denunțuri la CAN…”


De remarcat hotărârea primarului de a curma colectările ilegale de bani din grădiniţe şi şcoli, o atitudine care se mulează perfect pe discursurile anti-corupţie ale noilor guvernanţi pro-europeni. Povestea asta e lungă ca tranziţia. Din punctul meu de vedere, părinţii pot să dea grădiniţei bani, dar trebuie să fie totul legal, fără presiuni venite dinspre educatori sau alţi părinţi. De multe ori părinţii plătesc pentru tot soiul de veceuri, ţevi şi covoare doar pentru ca ai lor copii să fie trataţi cu aceeaşi bunăvoinţă de care se bucură progeniturile altora. Înţeleg că o grădiniţă de stat poate avea multe probleme, dar de multe ori acestea sunt generate de incapacitatea managerială a conducătorilor instituţiei. Să mizezi pe banii părinţilor e mai simplu, nu?

Un părinte cunoscut mi-a spus că din cauza acestor plăţi şi-a luat copilul de la grădiniţa de stat şi l-a dus la una privată. Da, la privaţi e o taxă lunară mărişoară, dar în schimb nimeni nu-ţi sugerează să înlocuieşti preşul de la uşă sau colacul cu capac de la WC.

XS
SM
MD
LG