Linkuri accesibilitate

Paștele pe timp de coronavirus: cozonaci sfințiți la poartă sau direct în brutării


În acest an cozonacii și ouăle roșii vor fi sfințite în Noaptea de Înviere la porțile enoriașilor, a anunțat ministrul de interne Pavel Voicu

Ministrul a precizat că acest lucru este valabil numai în cazul celor de la sate sau din localitățile urbane mici. În orașe, această tradiție nu va fi posibilă, a spus ministrul de interne, îndemnând creștinii să evite îmbulzeala. Pavel Voicu a recomandat fețelor bisericești să sfințească cozonacii în brutării, acolo unde se produc, astfel încât oamenii să-i cumpere gata sfințiți. Dar cum se pregătesc preoții de Noaptea Învierii, cum vor împărți lumina sfântă și ce le spun creștinilor din obștea lor?

Paștele pe timp de coronavirus: cozonaci sfințiți la poată sau direct în brutării
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:49 0:00
Link direct

Paștele pe timp de carantină de coronavirus va arăta altfel decât în alți ani: oamenii sunt îndemnați de autorități să serbeze acolo unde se află, fără obișnuitele vizite la rude, mai ales la cele de vârstnice, să urmărească slujba de Înviere on-line sau la televizor, iar tradițiile de a lua focul haric și de sfințire a cozonacilor și ouălor vor fi mult restrânse în cazul orășenilor sau a celor din comunele mari. Preoții caută încă modalități pentru a nu reduce din semnificația Învierii și a ajunge la cât mai mulți enoriași.

În săptămâna patimilor și în Noaptea de Înviere în biserici vor trebui să se afle cel mult trei persoane, conform deciziilor Comisiei pentru situații excepționale. Ministrul de interne Pavel Voicu a chemat cetățenii la responsabilitate și a avut și câteva recomandări pentru cler.

„Avem pe teritoriul Republicii Moldova 1381 de biserici. Aici chiar este foarte dificil. Este dificil să interzici persoanelor de a merge la biserică, să le recomanzi să stea acasă în această perioadă. Sfințirea merindelor nu se va întâmpla în biserici sau în curțile bisericilor. Rog să înțelegeți cât de dificil a fost să luăm această decizie, atât pentru autoritățile statului, cât și pentru mitropolie. Este riscul să ne contaminăm. Este riscul ca această lună în care am luptat și am reușit să gestionăm situația cu coronavirus să o dăm peste cap și să începem iarăși de la început”.

După ce va ateriza delegația trimisă după Focul Haric, lumina sfântă va fi preluată de episcopi direct de pe aeroport, ei fiind însoțiți de echipajele Inspectoratului Național de Patrulare, iar mai departe va fi răspândită în parohii de către preoți, a spus ministrul Voicu. După slujbă fețele bisericești vor putea merge pe ulițele satelor pentru a sfinți coșurile cu bucate, respectând regulile de distanțare socială, astfel încât să fie evitată aglomerația. Acest lucru nu se poate întâmpla însă în orașe, pentru că există riscul de a se aduna mulțime de oameni, lucru contraindicat pe aceste vremuri. De aceea ministrul de interne a recomandat: cozonacii să fie sfințiți acolo unde se produc.

Episcopul de Bălți și Fălești Marchel spune că slujba va dura exact ca și anii trecuți, chiar dacă unii preoți vor trebui să facă un efort în plus în Noaptea Învierii pentru a cutreiera ulițele satelor. În cazul parohiilor din orașul Bălți, candelele cu focul haric vor fi puse la porțile bisericilor, ca orice doritor să poată lua lumină. Tot acolo, la porțile bisericilor, se va face sfințirea cozonacilor, a precizat episcopul Marchel. El sugerează că forțele de ordine ar trebui eventual să disperseze mulțimea, nu preoții care vor fi prinși cu oficierea slujbei. Asta contrar la ceea ce spun autoritățile care pun pe seama clericilor organizarea serviciilor divine cu participare mai numeroasă.

Avem de gând să contribuim și noi ca să nu facem îmbulzeală

„Credem noi că va fi cel mai reușit în felul următor: vom sta preoții aproape de intrare în curtea bisericii și cum s-a apropiat omul a deschis coșulețul repede i-am stropit cu aghiasmă, a luat o lumânărică, eu știu, a lăsat o slujbă, un pomelnic și s-a întors și a plecat. Avem de gând să contribuim și noi ca să nu facem îmbulzeală de lume. Preoților le-am dat indicații ca nici într-un caz să nu scoată pe cineva din biserică sau din curtea bisericii. Dacă vrea cineva ca să oprească oamenii ca să nu vină la biserică să o facă el sau să rânduiască cineva din organele de forță”.

Preotul de la Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni, Teodor Pelin, care este și protopop de Criuleni și Dubăsari, presupune că în noaptea Paștelui îi va fi greu să gestioneze fluxul de oameni care va veni spre biserică, precizând că are o parohie mare. La fel ca la Bălți, ar putea sfinți cozonacii pe drumurile din preajma bisericii. Dar precizează că încă nu a luat o decizie finală.

Îmi cunosc bine enoriașii, oricum o să vină

„E un sat foarte mare, nu ne descurcăm, chiar am de umblat aici vreo două zile. Are străduțe mai strâmte, mai pe dealuri. Dar ce facem în orașele mai mari? Noi putem să restricționăm fluxul. În curți creștinii nu vor fi primiți, în nicio biserică. Dacă chiar vor veni, dar avem nevoie în cazul dat de acceptul Comisiei situației excepționale de la capitală, căci pe creștinii care vor veni nu-i putem noi să-i stăpânim, pe toți, și nici poliția, și chiar dacă o să-i amenințe. Îmi cunosc bine enoriașii, oricum o să vină”.

Preotul de la Dubăsarii Vechi spune că în aceste vremuri transmite serviciul divin prin boxele fixate pe clopotnița bisericii, precum și prin intermediul internetului. El se arată convins că deși creștinii se află la mari distanțe unii de alții în aceste zile, Hristos îi unește, poate mai tare decât atunci când se aflau laolaltă la slujbă în biserică.

Previous Next

XS
SM
MD
LG