Linkuri accesibilitate

Palmaresul Berlinalei 2022


Afișul Berlinalei 2022.
Afișul Berlinalei 2022.

Marele premiu, Ursul de Aur, al celei de-a 72-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film din Berlin a fost decernat producţiei spaniole „Alcarràs”, de Carla Simón.

Drama cinematografică „Alcarràs”, regizată de Carla Simón, a fost distins cu Ursul de Aur la Festivalul Internaţional de Film din Berlin. Carla Simón prezintă problemele unei familii catalane care se confruntă cu pierderea plantației de piersici. Premiile Berlinale, Ursul de Aur, alături de Urşii de Argint, au fost decernate miercuri seara în capitala Germaniei, unde s-a desfăşurat festivalul în condiţii sanitare severe.

Regizoarea Carla Simón.
Regizoarea Carla Simón.

Cu un Urs de Argint a fost distins actriţa Meltem Kaptan pentru rolul principal jucat în filmul german, „Rabiye Kurnaz vs. George W. Bush“, în regia lui Andreas Dresen. Tot cu un Urs de Argint a fost distinsă scenarista acestui film, Laila Stieler. Filmul evoca lupta unei mame pentru eliberarea fiului ei, Murat Kurnaz, din lagărul de prizonieri din Guantánamo. Acţiunea se bazează pe o întîmplare reală în care un cetăţean german a fost suspectat de terorism, fără deţinerea unor dovezi.

Marele premiul al juriului, constînd într-un Urs de Argint, l-a obţinut regizorul sud-coreean, Hong Sang-soo, pentru „Filmul romancierului” (The Novelist's Film).

Claire Denis, prezentă în competiţia Berlinalei cu filmul „Cu dragoste şi hotărîre” (Avec amour et acharnement) a fost distinsă cu un Urs de Argint pentru cea mai bună regie.

Filmul mexican, regizat de Natalia López Gallardo, „Halat de diamante” (Robe of Gems) în care se tematizează conflictul unor femei cu mafia drogurilor a primit premiul juriului, deci tot un Urs de Argint.

Filmul românesc al lui Radu Jude/Adrian Cioflancă, „Amintiri de pe frontul de est” care a rulat în cadrul secţiunii de scurt metraje nu a luat niciun premiu. Ursul de Aur pentru pentru cel mai film de scurt metraj l-a primit Anastasia Veber din Rusia pentru „Trap”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG