Linkuri accesibilitate

Papa Francisc: „Să avem un Crăciun mai umil și să trimitem ce economisim ucrainenilor”


Șeful Bisericii catolice le-a cerut oamenilor să cheltuiască mai puțin pe sărbătorirea Nașterii lui Isus Cristos și pe cadourile de Crăciun anul acesta, și să trimită banii economisiți ucrainenilor, pentru a-i ajuta să treacă prin foame și prin frigul iernii, relatează agenția Reuters.

„E atât de multă suferință în Ucraina...”

Papa Francisc, care a făcut apeluri pentru Ucraina aproape în fiecare zi de la invadarea acestei țări de către Rusia pe 24 februarie, a făcut această solicitare la capătul audienței sale generale care se ține săptămânal.

„Frați și surori, vă spun, e atât de multă suferință în Ucraina, atât de multă”, a spus Suveranul Pontif, adăugând că vrea să atragă atenția în mod special asupra problemelor pe care ucrainenii le vor avea de înfruntat lunile acestea.

„E frumos să celebrăm Crăciunul, dar haideți să reducem cheltuielile de Crăciun. Haideți să avem un Crăciun mai umil, cu daruri mai simple, și să trimitem ce economisim ucrainenilor, care au nevoie”, a spus Papa, aplaudat de audiență în mai multe rânduri.

„Ei suferă atât de mult, sunt înfometați, suferă de frig și mulți mor din cauză că nu sunt suficienți doctori și infirmiere”.

Papa Francis a făcut acest apel în timp ce milioane de civili care au de suferit de pe urma celui mai grav conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial se confruntă cu lipsuri extreme, au rămas fără electricitate, căldură și apă, din cauza bombardamentelor rusești care au scos din funcțiune mare parte din sistemul energetic al Ucrainei, în timp ce temperaturile au scăzut sub zero grade.

„Să nu uităm. Crăciun, da. În pace cu Domnul, da. Dar cu ucrainenii în inimile noastre. Haideți să facem gesturi concrete pentru ei!”, a spus șeful Bisericii catolice.

Vaticanul a trimis în Ucraina îmbrăcăminte termică

Papa a făcut aceste remarci în aceeași zi în care biserica ucraineană de la Roma, Santa Sofia, a făcut un nou apel către italieni ca să doneze din nou îmbrăcăminte și medicamente pe care voluntarii să le transporte cu camionul în Ucraina, cum fac în mod regulat asta începând din luna martie.

Vaticanul a organizat și el transportarea de ajutoare umanitare în Ucraina în ultimele luni, trimițând acolo în decembrie îmbrăcăminte termală pentru ucrainenii care suferă de frig din cauza lipsei de căldură și electricitate.

Recent, Papa Francisc a cauzat un conflict diplomatic cu Moscova, după ce a pus cea mai mare parte a „cruzimii” războiului declanșat de Rusia în Ucraina pe seama luptătorilor ceceni și de alte etnii, despre care a spus că nu sunt de „tradiție rusă”. Ambasadorul rus la Sfântul Scaun a depus un protest oficial la Vatican după această declarație a Papei, iar autoritățile ruse s-au plâns săptămâna asta că Vaticanul încă nu și-a cerut scuze.

Într-un alt gest de Crăciun, Vaticanul a anunțat că Sfântul Părinte a trimis scrisori mai multor șefi de stat și de guverne din lume, cerându-le să dea dovadă de clemență” față de cei închiși, spunând că dacă fac asta ar putea da dovadă de „deschidere față de grația lui Dumnezeu în vremuri marcate de tensiuni, nedreptăți și conflicte”.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG