Linkuri accesibilitate

Parlamentarii europeni cer ca sportivii din Rusia și Belarus să nu poată participa la Olimpiadă


„Emblema Jocurilor Olimpice de vară din 1980”, Podolsk, în apropierea Moscovei, Rusia, 28 martie 2023.
„Emblema Jocurilor Olimpice de vară din 1980”, Podolsk, în apropierea Moscovei, Rusia, 28 martie 2023.

Parlamentarii europeni au îndemnat marți, 25 aprilie, Comitetul Internațional Olimpic să excludă sportivii ruși și belaruși de la Jocurile de la Paris din 2024.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), formată din 46 de națiuni, a avut o sesiune de două ore la Strasbourg, Franța, a grupului său pentru probleme sportive pentru elaborarea unui viitor raport privind chestiunea excluderii sportivilor și oficialilor celor două țări din mișcarea olimpică din cauza invaziei militare din Ucraina.

Mai sunt 15 luni până la ceremonia de deschidere de la Paris și organismele sportive olimpice analizează cererea oficială a CIO care este, practic, reversul deciziei de anul trecut: anume posibilitatea de a reintegra unii ruși și bieloruși în jocurile de calificare ca indivizi, dar nu în probele pe echipe.

„Declanșarea unui război trebuie să aibă o consecință clară. De asemenea, sportul trebuie să își asume responsabilitatea”, a declarat deputatul danez Mogens Jensen, adăugând că „singurul mesaj clar de transmis” este excluderea sportivilor.

Consiliul Europei a fost creat după Al Doilea Război Mondial pentru a milita pentru libertate și protecția minorităților. Anul trecut a exclus Rusia din rândul membrilor săi.

În deschiderea sesiunii de marți, președintele APCE, Tiny Kox, un vechi senator olandez, a declarat că, pentru mulți oameni, a permite rușilor să concureze la Jocurile Olimpice de la Paris este o perspectivă „total de neconceput, care ar putea „servi scopurilor de propagandă ale agresorului”.

CIO a fost invitat la lucrările comisiei, iar parlamentarul estonian Indrek Saar și-a exprimat regretul profund că președintele organismului olimpic, Thomas Bach, nu a venit la Strasbourg. Delegația CIO a fost formată din foști atleți olimpici din Armenia și Namibia, plus Francesco Ricci Bitti, care conduce grupul-umbrelă al sporturilor de la Jocurile de vară cunoscut sub numele de ASOIF.

„Pentru noi este important ca vocile reprezentanților sportivilor să fie auzite”, a declarat CIO într-un comunicat, menționând, de asemenea, că următoarele decizii în așteptare privind eligibilitatea sportivilor sunt pentru membrii ASOIF și regulile lor.

Federația mondială de atletism a adoptat cea mai fermă poziție publică împotriva atleților ruși, iar FIFA, de fotbal, a câștigat un proces de apel la Curtea de Arbitraj Sportiv pentru a-și menține interdicția asupra echipelor rusești.

În declarațiile de la audiere, Ricci Bitti, luptătorul armean Arsen Julfalakyan și namibiana Gaby Ahrens, cea care a purtat drapelul țării sale la Olimpiada de la Londra din 2012, au reluat, în linii mari, comentarii recente ale lui Bach: că la evenimentele sportive nu pot participa doar sportivi ai unor națiuni care sunt de acord între ele, că dacă guvernele ar decide ce sportivi pot concura ar însemna sfârșitul sportului internațional și că războiul din Ucraina este doar unul dintre cele 70 de „conflicte și crize” actuale la nivel mondial.

„Aceasta nu este deloc o explicație”, a declarat George Foulkes, membru al Camerei Lorzilor din Marea Britanie, despre afirmația privind cele 70 de conflicte. „Suntem aici pentru a apăra democrația. Mi-a displăcut pledoaria specială pentru sportivi”.

Un consilier pentru drepturile omului recunoscut de ONU și citat adesea de CIO și de Bach, Alexandra Xanthaki, care a declarat că excluderea din sport pe baza pașaportului unui atlet este discriminare, a declarat într-un discurs filmat că „penalizarea la grămadă a sportivilor subminează de fapt pacea”.

Acest punct de vedere și „faptul că CIO își întemeiază punctul de vedere în mare măsură pe presupusele încălcări ale drepturilor omului (împotriva sportivilor ruși) este nejustificat și lipsit de temei juridic”, a declarat ministrul adjunct al sportului din Ucraina, Andri Cesnokov, într-un discurs transmis online.

Parlamentarii prezenți în sală și ministrul britanic al sportului, Lucy Frazer, într-un discurs filmat, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa de nuanțe a modului în care definește CIO neutralitatea, sprijinului dat de sportivi războiului și legăturilor contractuale ale acestora cu agențiile militare și de securitate de stat care ar trebui să le interzică să concureze. Niciunul dintre legislatori nu și-a exprimat sprijinul pentru planul CIO.

Frazer a declarat că CIO a acordat „o atenție limitată” faptului că mulți sportivi aparțin cluburilor militare susținute de stat și că, probabil în mod intenționat, contractele lor vor fi reziliate înainte de Olimpiadă pentru a fi reînnoite după, astfel că sportivii vor putea părea „neutri”.

Ministrul francez al sportului, Amélie Oudéa-Castéra, a declarat într-un discurs filmat că strânsele legături istorice dintre sport și puterea politică din Rusia sunt „foarte vii”. Mai mult, Franța ar putea să refuze vizele de intrare pentru ruși și belaruși în timpul Jocurilor Olimpice, iar comitetul executiv al CIO prezidat de Bach poate încă să interzică aceste țări în funcție de cum evoluează războiul.

XS
SM
MD
LG