Linkuri accesibilitate

Parlamentul îşi deschide uşile pentru cetăţeni | Un colet ajunge în Moldova prin… Maldive


Președintele Parlamentului R. Moldova, Igor Grosu
Președintele Parlamentului R. Moldova, Igor Grosu

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă

Ştirile presei moldovene
Prima pagină cu Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:54 0:00
  • Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu o delegație a Congresului SUA, aflată în vizită de lucru la Chișinău, scrie Newsmaker.md. În cadrul discuției, s-a vorbit despre evoluțiile de securitate din țară și din regiune, despre impactul economic al războiului din Ucraina pentru R. Moldova și relațiile bilaterale moldo-americane. Șefa statului a mulțumit Statelor Unite pentru proiectele de modernizare a R. Moldova realizate cu sprijin american, pentru susținerea proceselor democratice și pentru ajutorul suplimentar anunțat de SUA în contextul războiului din Ucraina. La rândul lor, membrii Congresului SUA au apreciat reacția autorităților moldoveneşti și implicarea cetățenilor moldoveni în criza refugiaților. Ei au dat asigurări că SUA vor fi alături de Moldova în atenuarea consecințelor războiului, în recuperarea economică și în asigurarea securității energetice.
  • În R. Moldova va fi creat un mecanism pentru eficientizarea reintegrării sociale a copiilor în conflict cu legea, prin intermediul autorităţilor publice centrale şi locale, citim în Ziarul de Gardă. Conceptul mecanismului a fost elaborat la iniţiativa Fundaţiei “Regina Pacis”, cu susţinerea autorităţilor şi instituţiilor implicate în procesul de reintegrare a minorilor în societate. Irina Lupuşor, consultant în proiectul “Abordarea holistică a protecţiei copilului în Moldova” afirmă că “una din cauzele care îi determină pe copii să intre în conflict cu legea este lipsa interesului pentru şcoală, atât din partea lor, cât şi a părinţilor”.
  • Parlamentul organizează Ziua ușilor deschise luni, 23 mai, în ziua când Legislativul împlinește 31 de ani, citim în Agora.md. Președintele Parlamentului R. Moldova, Igor Grosu, împreună cu alți deputați, vor fi ghizii oamenilor care vor veni să viziteze instituția parlamentară. Doritorii vor vizita sala de ședințe plenare și sala Europa, muzeul Parlamentului, sala pentru conferințe de presă, precum și o expoziție special amenajată pentru public, dedicată celor 31 de ani ai Parlamentului Republicii Moldova, care conține cele mai semnificative momente din istoria instituției parlamentare. Iar în scuarul Parlamentului va fi amenajat „Atelierul parlamentar al democrației” – un spațiu destinat pentru discuțiile cetățenilor cu deputații.
  • Consilierul socialist din comuna Dereneu, raionul Călăraşi, Nicolae Spînu, riscă să facă ani grei de închisoare, fiind învinuit că l-a omorât cu o cruzime deosebită pe un coleg de clasă, care îl slujea pentru adăpost şi mâncare, citim în Anticoruptie.md. Procurorii au cerut pentru alesul local detenţie pe viaţă. Învinuitul însă pledează nevinovat. Martorii acuzării, consăteni de-ai învinuitului şi ai părţii vătămate, au declarat în sala de judecată, sub jurământ, că Nicolae Spînu, proprietar al unui iaz şi al unor terenuri, pe care cultiva cereale şi legume, angaja muncitori la negru, era violent cu angajaţii care erau persoane vulnerabile, aproape că nu le plătea pentru muncă. Un bărbat a povestit că a văzut cum Spînu l-a lovit cu bâta pe un fost paznic de al său pentru că plecase până acasă.
  • În Moldova se nasc, pe an ce trece, tot mai puțini copii, scrie Unimedia.info. Biroul Național de Statistică ne informează că în anul 2021 numărul născuților a fost de 29230 persoane, fiind în descreștere cu 1604 copii (sau cu 5,2%) față de anul 2020. Din numărul copiilor născuți 51,6% au fost băieți, raportul fiind de 106 băieți la 100 fete. De asemenea, în orașe se observă o proporție mai mică a familiilor cu patru și mai mulți copii, majoritatea copiilor născuți în aceste familii revenind mamelor din mediul rural. Astfel, din totalul celor 2527 născuți-vii de rangul IV și peste, 77,3% s-au născut în mediul rural.
Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, cele mai populare teme, potrivit aplicaţiei de evaluare a impactului CrowdTangle, sunt invazia Rusiei în Ucraina şi vizita unor reprezentanţii ai Congresului american în R. Moldova, care au spus între altele că SUA ar putea livra armament R. Moldova, dacă aceasta doreşte.
  • O postare foarte comentată pe Facebook, e cea a Europei Libere Moldova, din care aflăm că Președintele polonez Andrzej Duda a declarat în parlamentul de la Kiev, pe 22 mai, că Ucraina este singura în drept să-și decidă viitorul și a promis că personal „nu va avea liniște” decât după ce Ucraina devine membră a Uniunii Europene, după cum aceasta își dorește. Duda este primul lider străin care a vorbit în Rada Supremă de la invadarea Ucrainei de către Rusia și 24 februarie. Informaţia e însoţită de o fotografie cu preşedinţii Duda şi Zelenski, îmbrăţişându-se.
  • O altă postare comentată de pe Facebook e a site-ului TV8.md: Specialiștii avertizează că milioane de oameni din întreaga lume vor ajunge în pragul foametei dacă porturile Ucrainei nu vor fi redeschise.
  • Pe Instagram aflăm, dintr-o postare Moldova.org, că un colet trimis din Germania a ajuns în Republica Moldova prin… Maldive. Moldova.org îşi îndeamnă următitorii să spună în comentarii dacă au avut și ei situații confuze legate de denumirea țării: “Sigur ați avut!”
  • O altă postare cu impact pe Instagram e a Europei Libere Moldova. E vorba de o declaraţie a șefului democrat al Comitetului pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanților de la Washington: „Unul din motivele pentru care Ucraina a obținut succese și pentru care regiunea va obține succese este faptul că vom colabora. Ne concentrăm eforturile pentru a face ca toți aliații noștri să acționeze împreună cu o singură voce și într-o singură direcție, așa încât Putin să nu-și continue invaziile în alte țări. Dialogul se poartă și vom lua decizii în mod colectiv cu aliații noștri, iar unul dintre aliații noștri cei mai buni este Moldova”.

XS
SM
MD
LG