Linkuri accesibilitate

Parlamentul bulgar anchetează fosta guvernare de la Sofia


Premierul demisionar al Bulgariei, Boiko Borisov
Premierul demisionar al Bulgariei, Boiko Borisov

A demarat anchetarea guvernării lui Borisov în parlament. Accent în lucrările Comisiei parlamentare de anchetă sunt cazuri de corupție la nivel înalt.

Parlamentul bulgar anchetează fosta guvernare de la Sofia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:19 0:00
Link direct

În fața comisiei a depus mărturii Svetoslav Ilciovski – unul din cei mai mari proprietari de pamânt agricol și producători de cereale din Bulgaria. El a vorbit despre extorcări de milioane, șantaj, amenințări și dosare orchestrate.

Dezvăluirile omului de afaceri despre corupția și extorcările în sectorul agricol au avut un puternic ecou politic. Ilciovski a povestit despre modul în care unii politicieni primeau cadouri sub formă de bare de aur în schimbul protejării unor oameni de afaceri.

Principalul vizat de mărturiile sale, pemierul demisionar Borisov, a calificat acuzațiile drept minciuni la comandă și răbunare. Procuratura însă a anunțat că a început verificarea declarației lui Ilciovski.

Scandalul se va afla în centrul campaniei pentru alegerile anticipate de la 11 iulie...

În fața comisiei a apărut Ministrul dezvoltării regionale care a vorbit despre programul național de reabilitare termică și construcția de autostrăzi. Ambele sectoare sunt vizate de partidele zise ale protestului ca fiind pepeniere ale corupției la nivel înalt.

Mărturiile lui Ilciovski depuse la căteva zile înăinte de plecarea guvernului Borisov și instalarea guvernului interimar numit de președintele Rumen Radev, au fost confirmate de alți oameni de afaceri. Unul din ei, proprietarul companiei Eurofotball Vasil Bojkov, a și publicat documente bancare care dovedesc retrageri în numerar în decurs de 3 ani a 60 de milioane de levă (30 milioane de euro) plătite, afirmă el, premierului Borisov și ministrului de finanțe Goranov în schimbul reducerii cu 700 de milioane leva printr-un amendament la Legea jocurilor de noroc, a taxelor datorate fiscului. Procuratura a refuzat să ancheteze mărturiile calificându-le drept răzbunarea unui acuzat.

Ziarul „Sega”(Acum) constată că mulți oameni de afaceri au plătit lunar guvernanților o parte din profit pentru a fi lăsați să lucreze în liniște. În momentul în care li s-a cerut dar ei au refuzat să transfere afacerile profitabile – cazul băncii KTB al cărei proprietar a fugit la Belgrad – se trezesc cu procuratura, fiscul și poliția pe cap.

Mulți oameni de afaceri au plătit lunar guvernanților o parte din profit...

Ilciovski afirmă că a plătit echivalentul a 350-400 000 de euro pe an unui emisar ai premierului. Anul trecut însă li s-au cerut 20 de milioane de euro – jumătate din valoarea producțiiei sale anuale de cereale și el a refuzat să mai plătească.

„Sega” afirmă că în curând vor putea apare mărturiile unor oameni de afaceri anchetați de ani de zile în stare de arest cu proprietăți confscate și conturi bancare blocate. Schemele de extorcare cu participarea unor instituții de stat nu reprezintă un incident ci o practică criminală, scrie ziarul sofiot.

Previous Next

XS
SM
MD
LG