Linkuri accesibilitate

Parlamentul de la Atena a aprobat aderare Macedoniei de Nord la NATO


Membri ai gărzii de onoare a Macedoniei. Skopje, 5 februarie 5 2019
Membri ai gărzii de onoare a Macedoniei. Skopje, 5 februarie 5 2019

Aderarea va deveni efectivă după ce toate statele membre vor ratifica protocolul.

Parlamentul de la Atena a aprobat vineri seară viitoarea aderare a Macedoniei de Nord la NATO, ultima etapă a acordului greco-macedonean asupra schimbării numelui fostei republici iugoslave. Votul pentru ratificarea „protocolului privind aderarea la NATO a Macedoniei de Nord”, a fost destul de strâns, cu 153 de voturi pentru, 140 contra şi o abţinere.

„Macedonia de Nord este un aliat care poate sprijini eforturile nostre de a întări stabilitatea, securitatea și cooperarea” în regiunea Balcanilor, a declarant premierul grec Alexis Tsipras.

Ambasadorii celor 29 de state membre ai Alianţei Nord-Atlantice au semnat miercuri protocolul de aderare a Macedoniei de Nord la NATO.

Atena a blocat până acum aderarea Macedoniei la NATO și UE, invocând un posibil conflict teritorial atâta timp când fosta republică iugoslavă nu-și schimbă numele pentru a semnala că nu are nicio pretenție asupra regiunii cu același nume din Grecia vecină. Cele două ţări au semnat în iunie acordul zis de la Prespes (sau Prespa) care schimbă numele Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei în „Republica Macedonia de Nord”.

Parlamentele macedonean şi grec au adoptat succesiv acest acord care pune capăt unei dispute diplomatice de aproape 30 de ani. Macedonia de Nord poate de acum să notifice schimbarea numelui său la ONU care o va adopta.

Acordul s-a bucurat de sprijinul țărilor occidentale, care l-au văzut drept încă un pas spre limitarea influenței puternice a Rusiei în Macedonia și zona Balcanilor. Mai ales pentru că Moscova se opune extinderii NATO în Balcani, după ce a criticat vehement și extinderea în centrul și estul Europei.

„Este evident în interesul Greciei să promoveze integrarea europeană a țărilor vecine, nu numai a Macedoniei de Nord, și de a limita influența în regiune a altor țări care promovează valori diferite”, declara vineri premierul Tsipras în Parlament.

Aderarea Macedoniei de Nord la NATO va deveni efectiva după ce toate statele membre vor ratifica protocolul. Procesul a durat un an în cazul Muntenegrului.

Obiectivul este aderarea odată cu summitul NATO din decembrie de la Londra, dar Macedonia de Nord urmează în principiu să participe ca „invitată” la o reuniune a miniştrilor de externe ai NATO, în aprilie, la Washington.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG