Linkuri accesibilitate

Parlamentul francez cere UE să includă organizația Wagner pe lista „grupărilor teroriste”


Captură dintr-un video postat pe 5 mai 2023 pe contul de Telegram al serviciului de presă al Concord, o companie legată de șeful grupului de mercenari ruși Wagner, Evgheni Prigojin
Captură dintr-un video postat pe 5 mai 2023 pe contul de Telegram al serviciului de presă al Concord, o companie legată de șeful grupului de mercenari ruși Wagner, Evgheni Prigojin

Parlamentul francez a adoptat marți o rezoluție prin care cere Uniunii Europene să catalogheze, în mod oficial, organizația de mercenari ruși Wagner drept „grup terorist”.

Rezoluția, care nu are caracter obligatoriu și este, mai degrabă, simbolică, a fost adoptată cu sprijinul unanim al întregului spectru politic.

Autorul acesteia, deputatul Benjamin Haddad, membru al partidului de guvernământ, a declarat că speră că-i va determina cei 27 de membri ai UE să includă Wagner pe lista oficială a organizațiilor teroriste.

„Oriunde acționează, membrii Wagner răspândesc instabilitate și violență”, a declarat el marți în parlament. „Ucid și torturează. Masacrează și jefuiesc. Intimidează și manipulează cu o impunitate aproape totală."

El a spus că nu sunt simpli mercenari conduși de „apetitul pentru bani”, ci „urmează o strategie amplă, din Mali până în Ucraina, de susținere a politicilor agresive ale regimului președintelui (Vladimir) Putin față de democrațiile noastre”.

Moartea unui jurnalist

În luptele din 9 mai din estul Ucrainei a murit unui jurnalist al agenției franceze de știri AFP. Președintele francez Emmanuel Macron a salutat curajul jurnalistului Arman Soldin, care a fost ucis de tiruri de rachete, în regiunea Bahmut unde forța dominantă din partea rusă este reprezentată de trupele de mercenari Wagner.

„El s-a aflat, curajos, încă din primele ore ale conflictului, pe front pentru a stabili faptele. Pentru a ne informa”, a declarat Macron pe Twitter, adăugând că împărtășește „durerea rudelor sale și a tuturor colegilor săi”.

Jurnalistul AFP Arman Soldin
Jurnalistul AFP Arman Soldin

Ministerul ucrainean al Apărării a prezentat „sincere condoleanțe” familiei și colegilor săi. „Și-a dedicat viața pentru a informa lumea despre adevăr”, a declarat ministerul pe Twitter. Moartea jurnalistului AFP poate fi unul dintre motivele votului covârșitor din Adunarea parlamentară franceză pentru această rezoluție.

O decizie mai mult simbolică

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit parlamentului francez și a îndemnat alte țări să urmeze exemplul. „Orice manifestare a terorismului trebuie distrusă, iar fiecare terorist trebuie condamnat”, a adăugat el.

Includerea acestei organizații pe lista grupurilor teroriste înseamnă că membrii UE ar putea îngheța activele grupului Wagner și ale membrilor săi, în timp ce companiilor și cetățenilor europeni li se interzice să trateze cu organizația.

Însă Wagner și liderul său, omul de afaceri Evgheni Prigojin, au fost deja sancționați în repetate rânduri de Uniunea Europeană, în februarie pentru încălcări ale drepturilor omului în Africa și în aprilie pentru participarea la invazia Rusiei în Ucraina.

Lui Prigojin i-au fost înghețate activele din țările Uniunii Europene în 2020 și a fost inclus pe o listă neagră de vize din cauza desfășurării de luptători Wagner în Libia, țară devastată de război, decizie la care a făcut apel fără succes.

Ministrul francez de externe, Catherine Colonna, a recunoscut marți în fața parlamentarilor că, din punct de vedere juridic, eticheta de terorist al UE nu ar avea niciun „efect suplimentar direct” asupra grupului. Dar „nu ar trebui să subestimăm importanța simbolică a unei astfel de desemnări și nici efectul disuasiv pe care l-ar putea avea asupra statelor tentate să apeleze la serviciile Wagner”, a spus ea.

Prigojin este un apropiat al lui Putin, iar recruții săi luptă de luni de zile pentru a cuceri orașul Bahmut din estul Ucrainei, marcat de lupte.

Parisul a acuzat gruparea că desfășoară operațiuni de propagandă anti-franceză în Africa de Vest, în special în Mali.

Lista terorismului întocmită la nivelul UE este aprobată de liderii statelor membre ale blocului în cadrul reuniunilor lor periodice și include, la ora actuală, 13 persoane și 21 de grupuri sau entități, inclusiv Al-Qaida și gruparea Stat Islamic.

Parlamentele Lituaniei și Estoniei au decis, și ele, ca grupul de mercenari Wagner să fie considerat o „organizație teroristă”.

XS
SM
MD
LG