Linkuri accesibilitate

Partidul Şor cere demisia ministrei de Interne | Discuţie telefonică Sandu-Merkel


Angela Merkel și Maia Sandu, Berlin, 16 iulie 2019
Angela Merkel și Maia Sandu, Berlin, 16 iulie 2019

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă.

Ştirile presei moldovene

  • Fracțiunea parlamentară a partidului ȘOR cere demisia ministrei Afacerilor Interne, Ana Revenco, acuzând că la indicaţia ei în PMAN nu a fost instalată o scenă la protestul organizat de partidul ȘOR duminică în Piața Marii Adunări Naționale, scrie Ziarul de Gardă. Potrivit deputatei Marina Tauber, participanții la protest au fost „împiedicați, în mod vădit, să-și exprime nemulțumirea în public și le-a fost încălcat dreptul constituțional de a protesta”. Pe de altă parte, Ministerul Afacerilor Interne afirmă că nu comentează „declarațiile cu conotație politică”.
  • O nouă sesizare la Curtea Constituțională a Moldovei depusă de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, scrie Newsmaker.md. Deputații Adela Răileanu și Grigore Novac au solicitat ieri, 20 iunie, Înaltei Curți să se expună pe marginea constituționalității unor articole din Legea nr.143 pentru modificarea Codului serviciilor media audiovizuale, adoptată recent de majoritatea parlamentară. „Modificările instituie în manieră disproporțională norme menite să „cenzureze” informația „incomodă” difuzată public, precum și măsurile de atragere la răspundere pentru „dezinformare”, și nu în ultimul rând – să „stranguleze” agenții economici de profil”, se menționează într-un comunicat de presă emis de PSRM.
  • Președintele Maia Sandu a avut o discuție telefonică cu fostul cancelar german, Angela Merkel, scrie Jurnal.md. Potrivit unui comunicat al Președinției, discuția s-a referit la parcursul european al Republicii Moldova, precum și la opinia Comisiei Europene, prin care statelor membre ale UE li se recomandă ca, la Consiliul European din 23 și 24 iunie, să acorde Moldovei statutul de candidat pentru aderarea la UE.
  • Un agent de circulaţie din cadrul Inspectoratului de poliție Sîngerei a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare pentru că a estorcat şi luat mită în sumă de 6000 de lei, citim în Anticoruptie.md. În afară de aceasta, poliţistul a fost obligat să achite în folosul statului o amendă de 200.000 de lei şi a fost privat de dreptul de a ocupa funcţii publice pe un termen de 5 ani.
  • Municipalitatea a anunțat că, începând cu 1 iulie, prețul pentru o călătorie cu microbuzul în raza Chișinăului ar putea costa 6 lei, iar în suburbii – până la 12 lei, scrie Diez.md. Informația a fost confirmată de Natalia Ixari, secretara de presă a primarului municipiului Chișinău, pentru echipa Diez. “În unele suburbii prețul deja e de 10 lei”, precizează comunicatoarea.
Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, cele mai populare teme, potrivit aplicaţiei de evaluare a impactului CrowdTangle, sunt invazia Rusiei în Ucraina şi acţiunile de protest de duminică ale Partidului Şor.
  • Cea mai comentată postare pe Facebook e a Europei Libere Moldova: Președinta Maia Sandu a promulgat, pe 19 iunie, Legea securității informaționale, care prevede interzicerea știrilor și emisiunilor analitice din Rusia, inclusiv după expirarea stării de urgenţă instituite în urma agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Potrivit șefei Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu, legea va intra în vigoare săptămâna curentă, iar propaganda va fi sancționată mult mai dur. Astfel, instituțiile media care dezinformează vor fi sancționate gradual, de la aplicarea amenzilor până la retragerea dreptului de a difuza publicitate.
  • O altă postare comentată de pe Facebook, cea a TV8.md, ne spune că deputata Partidului Şor Marina Tauber și activistul Veaceslav Valico au fost luați la rost de manifestanții care au mers duminică, 19 iunie, să protesteze la Inspectoratul de Poliție Centru pentru a fi organizat concertul care urma să aibă loc în Piața Marii Adunări Naționale. Întrebată de un protestatar de ce în Chișinău a avut loc marșul LBGT, dar nu și concertul, Marina Tauber a răspuns: „Bună întrebare”.
  • Pe Instagram TV8.md scrie: Unul dintre participanții la protestul de duminică, 19 iunie, din centrul Capitalei, a fost lovit de un troleibuz. Potrivit Poliției, accidentul s-ar fi produs în timp ce persoana cu pricina a încercat să traverseze strada neregulamentar.
  • Tot pe Instagram citim că La Marșul Pride 2022, organizat de comunitatea LGBT, au fost surprinși mai mulți carabinieri care purtau în spate un rucsac cu stingător și o pătură. Contactați de echipa TV8, reprezentanții Inspectoratului General de Carabinieri au spus că în caz de situație de risc păturile urmau a fi utilizate la stingerea unui posibil incendiu.

XS
SM
MD
LG