Linkuri accesibilitate

„Partidul-primărie” sau „primăria-partid”? Cum a revenit Ion Ceban în politică împreună cu subalternii săi


Congresul de constituire al partidului Mișcarea Alternativa Națională, 21 decembrie.
Congresul de constituire al partidului Mișcarea Alternativa Națională, 21 decembrie.

Angajați ai primăriei, viceprimari, șefi de întreprinderi municipale și consilieri municipali au devenit membri ai partidului creat de edilul capitalei Ion Ceban, care promisese, în 2019, la preluarea mandatului, că nu va face politică la primărie.

După congresul de constituire al partidului Mișcarea Alternativa Națională, al cărui președinte a fost ales Ion Ceban, a devenit cunoscut faptul că mulți dintre cei prezenți și care au participat la vot sunt angajați ai primăriei sau i se subordonează direct primarului.

„90% din membrii acestui congres sunt funcționarii și angajații primăriei Chișinău”, a scris pe pagina sa de Facebook fostul viceprimar al capitalei, responsabil de urbanism și mobilitate urbană, Victor Chironda. Vara trecută, Ceban l-a concediat pe Chironda, în urma unui conflict între ei din cauza hotelului „Național”, a cărei autorizație de demolare ar fi fost emisă ilegal de primărie, potrivit lui Chironda.

Fostul viceprimar se teme că, odată cu intrarea angajaților primăriei în partidul lui Ion Ceban, capitala va fi condusă nu în conformitate cu legile privind administrația publică locală sau statutul funcționarului public, ci de un partid.

„Care este garanția că aprecierea eficienței unui șef sau funcționar public se face în bază de performanțe, și nu în bază de loialitate politică?”, se întreabă Chironda.

Articolul 16 din Legea privind funcționarii publici prevede că aceștia pot fi membri ai partidelor politice sau ai organizațiilor social-politice. Totodată, articolul 15 din acceași lege prevede că „în timpul exercitării atribuțiilor oficiale, funcționarul public trebuie să se abțină de la exprimarea publică sau de la manifestarea publică a preferințelor politice și a sprijinului pentru orice partid”.

Transfugi, viceprimari, pretori și consilieri

În fotografiile de la eveniment, publicate pe pagina lui Ceban, Europa Liberă a identificat cel puțin 15 angajați ai primăriei și consiliului munical care au participat la congres în calitate de delegați.

Printre aceștia se numără: Gaik Vartanian - fost deputat din Blocul Socialiștilor și Comuniștilor, iar acum deputat afiliat; Adrian Talmaci – secretar general al consiliului municipal, Ilie Ceban și Olga Ursu – viceprimari; Natalia Ixari - secretarul de presă al primăriei; Victor Pruteanu - consilier în primărie; Vitalie Mihalache - șeful Direcției transport public; Andrei Pavaloi - șeful Direcției educație; Vadim Hâncu - pretorul sectorului Centru; Grigorii Bejenaru, Oleg Șerepitco și Eugenia Ceban (mama primarului) - consilieri municipali aleși pe listele PSRM; Vladimir Mitru - consilier al primarului; Serghei Afanasenco - consilier municipal care a părăsit fracțiunea socialiștilor.

„Nu văd o problemă din punct de vedere legal”

Politologul Veaceslav Berbeca de la IDIS „Viitorul” spune că în R. Moldova mai sunt exemple când liderii locali și-au creat partide în baza oamenilor din administrația publică locală ori au chemat angajații primăriei să se alăture unei formațiuni politice.

Expertul a remarcat că este vorba de un proces politic și că nu vede o problemă din punct de vedere legal. „Având în vedere faptul că totul se înscrie în cadrul prevederilor legale, nu ai ce-i imputa. Unde o să ajungă, deja depinde de el și de cum va ști partidul să se impună”, susține analistul.

Potrivit lui Berbeca, Ceban a început să construiască în jurul său o echipă încă de când a preluat mandatul de primar.

„Era clar că Ceban nu se va limita la funcția de primar”

Venind la primărie, în urma alegerilor locale din 2019, Ion Ceban a părăsit Partidul Socialiștilor și a promis să fie „primarul tuturor”, însă a neglijat această promisiune acum, făcându-și propriul partid.

„Nu știam că va crea un partid politic, dar era previzibil că ambițiile lui politice nu aveau să se limiteze la poziția de primar. Chiar dacă a spus că va fi un primar apolitic, să fie în afara politicii este foarte greu pentru el. Practic toate activitățile sale încep cu declarații politice. Chiar și ședințele de la primărie încep cu critică la adresa guvernării, mai puțin vorbește despre problemele orașului”, a menționat Veaceslav Berbeca.

În opinia expertului, Ceban nu este un politician de nivel național, dar are ambiții mari și profită de conjunctura din țară.

„De aceea și-a creat partid, ca să se impună la nivel național. Dar ca să aduni voturi la nivel național, trebuie să ai oameni cu care să lucrezi în teritoriu, organizații teritoriale și, evident, să ai și resurse financiare”, a concluzionat Berbeca.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG