Linkuri accesibilitate

Partidul Socialist Bulgar după o nouă înfrîngere electorală


La un centru de vot la Sofia
La un centru de vot la Sofia

Bulgaria după alegerile europarlamentare.

Alegerile pentru Parlamentul European în Bulgaria au devenit o adevărată catastrofă pentru Partidul socialist – cea mai mare formațiune în tabăra opoziției care a obținut cu 6% mai puține voturi decît centriștii din GHERB. Pentru primă dată în ultimii ani liderul partidului nu a făcut o declarație pentru medii după anunțarea rezultatelor de prognoză.

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sodia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:01 0:00
Link direct

În 2014, când stângă a suferit o mare înfrângere electorală, tot de centriști, Serghei Stanișev, premierul demisionar care conduce acum Partidul socialiștilor europeni (PSE), a apărut în fața presei și a salutat liderul GHERB, Borisov pentru victorie. Atunci stânga a obținut numai 429 000 de voturi și a explicat înfrângerea prin sprijinul acordat oligarhului Delian Peevski numit de primul ministru Stanișev șef al Serviciului național de securitate (DANS) la cererea partenerilor la guvernare din MDL - Partidul etnicilor turci și al musulmanilor.

Cinci ani mai târziu socialiștii au intrat în campanie promițând simpatizanților căderea celui de al treilea guvern Borisov. Partidul însă a realizat un scor mai prost decât cel din 2014, reușind să câștige numai la sate și în trei din cele 28 de centre județene.

În fața ziariștilor a apărut nu președinta Kornelia Ninova, ci unul din liderii din anturajul acesteia, care a anunțat că partidul nu a încheiat încă numărătoarea paralelă a voturilor.

Neoficial se afirmă că nimeni din membrii Biroului executiv nu a cerut demisia președintei și cea a echipei sale. De data aceasta resposnsabilitatea nu poate fi aruncată asupră fostului lider Stanișev pentru că acesta a acumulat cel mai mare număr de preferințe în lista partidului – un element în sistemul electoral prin care alegătorii vor putea modifica ordinea candidaților. Stanișev a fost impus pe aceasta lista pe locul nr. 5 în cadrul unei ședințe furtunoasă a Consiliului național în pofida opoziției președintei.

O variantă de reacție la înfrângere va putea deveni un eventual votul de încredere în Consiliul național.

În confirmitate cu noul statut, liderul este ales prin vot direct de toți membrii partidului. Alegerea va trebui precedată de un congres extraordinar.

Realegerea Korneliei Ninova ar putea provoca scindarea PSB. Câțiva lideri locali și fostul președinte Mihail Mikov au cerut demisia președintei. Situația se complică din cauza faptului că la toamnă vor avea loc alegeri locale.

Ninova ar putea încerca să arunce vină pentru înfrângerea asupră nr-ului 1 pe lista partidului pentru europene, ziarista de investigații Elena Ionceva, avertizează oponenții președintei. Ionceva a făcut dezvăluiri despre mai multe cazuri de corupție în guvernul Borisov care au slăbit inițial sprijinul electoral pentru GHERB.

Previous Next

XS
SM
MD
LG