Linkuri accesibilitate

PAS faţă cu victoria „masivă”


Votul moldovenilor din diaspora a mers masiv spre PAS, 11 iulie 2021.
Votul moldovenilor din diaspora a mers masiv spre PAS, 11 iulie 2021.
PAS faţă cu victoria „masivă”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:48 0:00
Link direct

Aşadar, formaţiunea pro-prezidenţială şi pro-europeană PAS a învins categoric în alegerile de duminică şi acum va avea toată puterea în mâini. Victoria a fost „masivă”, dacă e să folosesc un cuvânt des utilizat de admiratorii PAS-ului în campania electorală. Îi felicităm pe cei din PAS, ne bucurăm că a învins trend-ul pro-european. În ce măsură era posibilă victoria asta fără „locomotiva” Maia Sandu nici nu mai contează acum. E multă euforie, multă bucurie, mulţi chiar plâng de bucurie, speranţele stau să renască după 30 de ani de vânzoleală sterilă. Totul pare a fi frumos, doar că lucrurile cele mai importante urmează să fie făcute, iar eu, care am văzut suficienţi lideri pro-europeni în acest spaţiu, sunt de felul meu mai circumspect şi nu obişnuiesc să împart laude cu anticipaţie.

Sunt 23 de concurenți electorali. Pragul electoral: 5% pentru partide, 7% pentru blocuri/alianțe. Alegerile au loc din nou după sistemul proporțional, într-o singură circumscripție.

Lucrurile se prezintă cam în felul următor. Maia Sandu şi coechipierii ei au promis facerea unor lucruri extrem de frumoase şi necesare. Victoria PAS-ului era prefaţată ca o izbândă a corectitudinii şi ca o eră în care corupţia, hoţia şi traficul de influenţă sunt anihilate. Speranţele sunt foarte mari, oamenii i-au ales pe cei din PAS deoarece vor o schimbare reală, nu una verbală. Şi dacă în următoarele luni aceste speranţe vor fi înşelate, dacă se va lupta cu hoţia şi corupţia doar pe alocuri, dacă vor fi preferate jumătăţile de măsură şi dacă interesele personale vor prevala, va fi o uriaşă decepţie. Aveţi de făcut foarte multe, stimaţi învingători. Şi nu neapărat să faceţi un salariu mediu de 15 mii de lei. Asta e o promisiune cam fantezistă şi nici nu contează foarte mult acum pentru oameni. Contează cu adevărat ca oamenii să vadă că luptaţi pe bune cu hoţia, cu cumătrismul, evaziunea fiscală, delapidările de tot soiul etc. Oamenii aşteaptă fapte, nu simulacre. Oamenii aşteaptă normalitatea pe care politicienii trebuie s-o asigure.

Acum aveţi toată puterea. Nu vă mai împiedică nimeni. Sunteţi în lumina reflectoarelor. Vrem să credem că o să vă respectaţi promisiunile. Dar nu uităm în acelaşi timp că puterea deplină i-a mutilat sufleteşte pe mulţi dintre predecesorii voştri.

XS
SM
MD
LG