Linkuri accesibilitate

Patriarhul ecumenic: Biserica Ortodoxă Rusă are o parte de vină pentru „crimele” din Ucraina


Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului Bartolomeu I vorbește în timpul unei conferințe de presă după întâlnirea sa cu prim-ministrul Lituaniei, Ingrida Simonyte, la sediul guvernului din Vilnius, 21 martie 2023.
Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului Bartolomeu I vorbește în timpul unei conferințe de presă după întâlnirea sa cu prim-ministrul Lituaniei, Ingrida Simonyte, la sediul guvernului din Vilnius, 21 martie 2023.

Șeful spiritual al creștinilor ortodocși din lume a declarat miercuri că puternica Biserică Ortodoxă a Rusiei împărtășește responsabilitatea pentru conflictul din Ucraina, dar că el este gata să ajute la „regenerarea spirituală postbelică a Rusiei.

Comentariile Patriarhului Ecumenic Bartolomeu citate de agenția de presă Reuters sunt o critică la adresa Patriarhului rus Kirill, care a binecuvântat deschis și foarte vocal invazia Moscovei în Ucraina, divizând astfel Biserica Ortodoxă mondială.

Bartolomeu, care în 2019 a stârnit protestele Moscovei pentru că a recunoscut Biserica Ortodoxă a Ucrainei nou-înființate, a declarat că autoritățile ruse folosesc Biserica ca pe „o unealtă ca să-și atingă obiectivele lor strategice”.

„Biserica și conducerea de stat din Rusia au cooperat la crima de agresiune și împart t responsabilitatea pentru crimele care au rezultat, cum ar fi răpirea șocantă a copiilor ucraineni", a declarat el la o conferință organizată în parlamentul Lituaniei.

Săptămâna trecută, Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin, acuzându-l de crimă de război pentru deportarea ilegală a sute de copii din Ucraina. Rusia spune că copiii au fost mutați din Ucraina pentru propria lor siguranță. Aceasta neagă că a comis abuzuri ale drepturilor în Ucraina.

„Dialogul nostru interreligios trebuie să se concentreze asupra modalităților de a rezista și de a neutraliza capacitatea conducerii Patriarhiei Moscovei de a submina unitatea și de a legitima din punct de vedere teologic un comportament criminal”, a declarat Bartolomeu.

Biserica Ortodoxă Rusă nu a făcut niciun comentariu până la această oră.

„Biserica-mamă”

Patriarhul ecumenic își are sediul la Istanbul și este văzut ca „primul între egali” în Biserica Ortodoxă, care are aproximativ 260 de milioane de adepți în întreaga lume, dintre care aproximativ 100 de milioane în Rusia.

„Biserica mamă a Constantinopolului este pregătită să își ajute, din nou, copiii din Ucraina și Rusia, așa cum a făcut-o în multe alte ocazii în trecut", a spus el. Biserica folosește încă numele grecesc antic de Constantinopol pentru Istanbul.

„Este datoria noastră creștină comună să folosim forțele dialogului pentru a-i readuce pe frații și surorile noastre rusești în comunitatea noastră de valori comune”, a spus el, subliniind nevoia de „regenerare spirituală” atât în Rusia, cât și în Ucraina.

Putin, puternic susținut de Patriarhul Kirill, prezintă invazia Moscovei în Ucraina ca pe o ripostă defensivă împotriva a ceea ce consideră a fi un Occident agresiv și decadent care este hotărât să distrugă Rusia și cultura sa.

Ucraina spune că Rusia duce un război de agresiune neprovocat, menit să pună mâna pe pământ și să-i zdrobească independența.

XS
SM
MD
LG