Linkuri accesibilitate

Patru judecători suspectați de corupție vor fi urmăriți penal


CNA și Procuratura Anticorupție fac percheziții la cei patru judecători suspectați de corupție.
CNA și Procuratura Anticorupție fac percheziții la cei patru judecători suspectați de corupție.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și-a dat acordul pentru urmărirea penală a patru judecători. Sesizările depuse de procurorul general interimar, Ion Munteanu, au fost aprobate într-o ședință extraordinară, pe 14 noiembrie.

Membrii CSM au dat acordul pentru „aducerea silită, reținerea, arestarea și percheziționarea” celor patru judecători. Trei sunt suspectați de trafic de influență și corupere pasivă, unul - de corupere activă. Toți patru au fost suspendați de drept din funcție.

Toate hotărârile au fost adoptate cu opt voturi „pro” și zero „contra”. Ele pot fi contestate la Curtea Supremă de Justiție. La ședință au fost prezenți atât procurorul general interimar, Ion Munteanu, cât și șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin.

La un briefing de presă ținut după ședință, președintele interimar al CSM, Sergiu Caraman, a precizat că cei patru judecători activează la Judecătoria Chișinău și la Curtea de Apel Chișinău. Unul dintre ei ar fi transmis banii altui judecător.

Europa Liberă a solicitat mai multe detalii de la serviciul de presă al Procuraturii Generale, însă, deocamdată, nu a primit un răspuns.

Judecătorii din R. Moldova beneficiază de imunitate funcțională, adică nu pot fi trași la răspundere pentru hotărârile lor, cu excepția cazurilor când este probat că au acționat cu rea-voință ori din neglijență gravă.

Urmărirea penală împotriva unui judecător poate fi pornită doar de procurorul general și cu acordul CSM. De asemenea, procurorii sunt obligați să ceară permisiunea CSM pentru percheziții, reținere, sau arestare.

În cazul infracțiunilor de corupție, spălare de bani și îmbogățire ilicită, acordul CSM nu este necesar. Precum și în cazul infracțiunilor flagrante.

Actualizare 4:15. Doi din cei patru judecători la care au loc percheziții sunt reținuți pentru 72 de ore, anunță Procuratura Anticorupție. Unul dintre magistrați activează la Curtea de Apel Chișinău, iar altul - la Judecătoria Chișinău. Procurorii urmează să decidă dacă vor solicita arestarea judecătorilor.
  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG