Linkuri accesibilitate

Patru preoți din Criuleni și Dubăsari opriți de a oficia slujbe | Compensații pentru tinerii specialiști cu studii în medicina veterinară


Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, Înalt Prea Sfințitul (ÎPS) Vladimir
Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, Înalt Prea Sfințitul (ÎPS) Vladimir

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Potrivit Ziarului de Gardă, cu referire la nokta.md, Comisia lingvistică a Adunării Populare a Găgăuziei a respins doi candidați la funcția de membru al Comitetului Executiv al Găgăuziei, deoarece nu au trecut testul la limba găgăuză. Este vorba de Nicolai Kendighelean, propus la funcția de șef al Departamentului Construcții și Infrastructură și Vitalie Kîlcik, candidat la funcția de șef al Departamentului Administrare Fiscală al autonomiei. Ultimul nici măcar nu s-a prezentat la ședința comisiei care a avut loc miercuri, 23 august.
  • Patru preoți din Protopopiatul de Criuleni și Dubăsari au fost opriți de a oficia slujbe bisericești de către Mitropolia Moldovei, pentru că s-ar fi alăturat Mitropoliei Basarabiei, transmite Newsmaker.md. Într-un comunicat publicat pe 23 august, Mitropolia invocă „părăsirea samavolnică și lipsită de temei canonic a Eparhiei Chișinăului din cadrul Bisericii Ortodoxe din Moldova” și „nesupunerea față de autoritățile bisericești ierarhic-superioare”, dar și „încălcarea jurământului depus la hirotonie”.
  • Tinerii specialiști cu studii în medicina veterinară vor primi compensații și o îndemnizație unică de 15 salarii medii pe economie, informează IPN. Măsura are drept scop soluționarea lipsei acute de medici veterinari, transmite IPN. Îndemnizația unică se va achita în trei rate egale. La fel, tinerii specialiști vor avea parte de o compensație pentru cheltuielile de închiriere a locuinței sau de locuință gratuită, acordată de administrația publică locală.
  • TVR Moldova notează că Ministerul Justiției cere în instanță ca ex-directorul SIS, Vasile Botnari, să restituie 50 de mii de euro, bani plătiți de R. Moldova în urma condamnării la CEDO, în dosarul expulzării profesorilor turci. Cererea de chemare în judecată a fost depusă pe 11 august, iar prima ședință ar urma să aibă loc la începutul anului viitor.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, a trezit interes o postare video în care apare un grup de copii care arborează drapelul R. Moldova pe o plajă din Bulgaria și încing o horă. Tinerii fac parte din Ansamblul „Voiniceasca" din raionul Telenești, transmite Știri.md. Copiii participă în Bulgaria la un concurs de dansuri, iar pe lângă repetițiile pe scenă, aceștia au decis să se antreneze și pe plajă.

  • Pe Instagram a devenit virală o postare despre aplicația mobilă e-tineret, lansată în Republica Moldova. Aceasta oferă tinerilor informații din prima sursă despre evenimente și activități. Potrivit Primăriei Chișinău, prin intermediul aplicației, tinerii au posibilitatea să acceseze un card digital care să le ofere diverse reduceri la librării, teatre, cafenele, săli de fitness, cinematografe, rețele de supermarketuri, cursuri educaționale, evenimente culturale și sportive.
XS
SM
MD
LG