Linkuri accesibilitate

Instruiți peste hotare pentru organizarea unor dezordini în masă | „Pauză” în dosarul lui Plahotniuc


Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Compania „Air Moldova” continuă să anuleze mai multe zboruri, scrie ZdG.md. Potrivit companiei avia, pentru data de 7 martie 2023, sunt anulate zborurile spre/din: Dusseldorf, Paris, Istanbul. Pentru data de 8 martie 2023, sunt anulate zborurile spre/din: Londra, Tbilisi, Dusseldorf, Roma. Air Moldova susținea că „este nevoită să opereze zborurile planificate cu o deficiență de flotă” și că lucra pentru „a restabili frecvența zborurilor”.
  • Mai mulți cetățeni moldoveni ar fi fost trimiși în Turcia la antrenamente pentru a provoca eventuale dezordini la protestele organizate de Partidul Șor în centrul Capitalei, transmite TV 8. Potrivit articolului, este vorba despre zeci de tineri din Chișinău, dar și mai multe raioane din R. Moldova, care au petrecut trei zile într-o stațiune turcească, la un „training” specializat. „Serviciul de Informații și Securitate, în scopul protecției securității naționale și a ordinii constituționale, verifică informația cu privire la mai multe grupuri de cetățeni ai R. Moldova care ar fi participat la instruiri organizate peste hotarele țării în vederea acumulării unor deprinderi de organizare a dezordinilor în masă și a altor acțiuni radicale menite să destabilizeze situația internă din R. Moldova”, a comunicat SIS într-un răspuns oferit postului de televiziune TV 8.
  • Procuratura Anticorupție anunță că urmărirea penală în lipsa învinuitului Vladimir Plahotniuc a fost suspendată, până se va expune Curtea Constituţională, potrivit anticoruptie.md. Asta după ce Curtea de Apel Chișinău a admis cererea apărării privind ridicarea excepției de neconstituționalitate asupra art. 305/1 alin. (4) din Codul de procedură penală.
  • O ședință de judecată amânată și în dosarul fostului președinte al R. Moldova Igor Dodon. Acesta nu s-a prezentat în fața instanței, invocând motive de sănătate, potrivit Jurnal TV. Procurorul Petru Iarmaliuc este de părere că se încearcă tergiversarea intenționată a dosarului, numit generic „kuliok”. La ședința amânată urma să fie văzută o înregistrare video de 47 de minute.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, popular a devenit un reportaj distribuit de ProTV, despre o tânără polițistă care luptă pentru viață prin spitale, din cauza unei forme grave de cancer. Potrivit jurnaliștilor, tânăra se tratează în prezent în Turcia. Alexandrina Iacub are 27 de ani și este din satul Onițcani, raionul Criuleni, și are nevoie de ajutor. În prezent, ea colectează bani pentru a putea continua tratamentul.
  • Pe Instagram, interes a trezit o postare despre orașul ucrainean Marinka din regiunea Donețk, făcut una cu pământul. TV 8 scrie că orașul a fost distrus în totalitate – „ras de pe fața pământului”, așa cum s-a exprimat ministerul condus de Dmitro Kuleba. Șeful poliției din Marinka, Artem Schus, a declarat că orașul său este „complet distrus”. „Ei (rușii, n.r.) distrug totul pentru că nu pot învinge cu tacticile lor trupele noastre și recurg la distrugerea tuturor lucrurilor vii”, a adăugat șeful poliției din Marinka.
  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG