Anul acesta, remarcă Pavel Postică, șeful grupului de observatori de la Promo-LEX, au apărut două categorii speciale de probleme: nerespectarea măsurilor sanitare, pe fundalul pandemiei de coronavirus și disputele legate de votul alegătorilor din regiunea transinstreană.
Pavel Postică: „Avem numeroase cazuri de transportare organizată a alegătorilor; avem numeroase cazuri de erori în listele electorale, erori de adrese, arondare eronată a alegătorilor în mai multe secții de votare; avem situații de încălcare a secretului votării prin prezența în apropierea de cabina de vot a mai mult de două persoane, fotografierea buletinelor de vot. Deci, cam astea sunt situațiile tradiționale care s-au întâmplat.
Sunt două evenimente care scot în evidență acest scrutin comparativ cu scrutinele precedente. În primul rând, este vorba de tot ceea ce înseamnă respectarea măsurilor sanitare și epidemiologice.
Au fost atestate mai multe încălcări din punctul nostru de vedere a acestor instrucțiuni care au fost elaborate de către Comisia Electorală Centrală și, evident, acele cazuri de tentative sau chiar de blocare a căilor de transport prin care ar fi putut să ajungă alegătorii din regiunea transnistreană către secțiile de votare. Acestea sunt două elemente cumva deosebite de scrutinele precedente.”
Europa Liberă: Unii candidați vorbesc despre sute de sesizări depuse pe transport organizat de cetățeni din stânga Nistrului spre secțiile de votare. Ce șanse dați unor astfel de demersuri? Eventual, un concurent electoral ne-a spus că ar putea solicita anularea acestui vot în cele 42 de secții de votare.
Pavel Postică: „Am văzut și eu sesizări la această temă, am văzut și rapoartele observatorilor noștri, partea proastă a monedei e că același lucru nu l-au văzut organele de drept, în schimb organele de drept au văzut mai mult blocarea arterelor de transport și nu au văzut cazurile de transport organizat.”
Europa Liberă: Da, chiar au vorbit despre obstrucționare a votului.
Pavel Postică: „Exact! Asta, din punctul nostru de vedere, urmează Inspectoratul General al Poliției să explice mai detaliat, pentru că deja nu cred că este cazul sau putem să vorbim ce o să fie primul sau de la ce a apărut scânteia de blocare – de la transportarea organizată sau de la prezența mai multor combatanți sau funcționari publici în apropiere de aceste trasee. Deci, lucrurile sunt cumva interpretabile și aici rolul organelor de drept este sau ar fi să vină cu anumite clarificări.
Observatorii Promo-LEX, care nu sunt anchetatori, au reușit să colecteze suficiente probe care confirmă transportarea organizată a alegătorilor până la podurile de peste Nistru.
Din punctul nostru de vedere, dacă au reușit observatorii Promo-LEX, care nu sunt anchetatori, care nu sunt procurori, au reușit să colecteze suficiente probe care confirmă transportarea organizată a alegătorilor, inclusiv prin intermediul microbuzelor, autocarelor până la podurile de peste Nistru, după care cetățenii au mers pe jos, atunci este straniu cum acest lucru nu au putut să-l vadă și nu s-au autosesizat organele de drept.
Pentru mine personal, semnele de întrebare sunt destul de mari vizavi de comportamentul poliției, pentru că poliția, fiind un organ apolitic, trebuie să intervină de fiecare dată când se admite vreo abatere sau vreo încălcare de lege, indiferent cine este autorul sau din partea cui vine nereușita inițiativă de a comite vreo abatere și trebuie să reacționeze destul de clar și tranșant atât pe cazurile de blocare a arterelor de transport, cât și pe cazurile de curmare a transportării organizate a alegătorilor.”
Europa Liberă: Dățile trecute când s-au înregistrat lucruri similare nu s-a reușit demonstrarea manipulării votului în aceste situații. Ce șanse dați data aceasta să se întâmple? Vă întreb, pentru că am auzit idei că la acest tur s-a făcut o repetiție pentru turul doi și mă gândesc că, dacă vor rămâne nepenalizate, s-ar puterea repeta în proporție mai mare la turul doi.
Pavel Postică: „Exact, pentru că anume asta a și cerut Curtea Constituțională în 2016. Curtea Constituțională a menționat atunci foarte clar că sancțiunile pentru încălcările electorale trebuie să fie prompte, imediate și descurajatoare, or aici am văzut cu lux de amănunte încălcări de pe toate fronturile, adică de pe toate părțile posibile.”