Linkuri accesibilitate

PD, Șor și apropiații lor în atenția Consiliului Suprem de Securitate pentru trafic de țigări, alcool și droguri


Președintele Igor Dodonla ședința precedentă a Consiliului de Securitate la Chișinău, 11 iunie 2019

Preşedintele Igor Dodon a solicitat tuturor instituţiilor responsabile, inclusiv Procuraturii Generale, SIS-ului şi CNA, să cerceteze aceste scheme de contrabandă.

Președintele Igor Dodon a convocat astăzi Consiliul de Securitate pentru a examina o serie de presupuse afaceri tenebroase și lucrative ale fostei guvernări în frunte cu Partidul Democrat și Vlad Plahotniuc: de la achizițiile de energie electrică de la centrala Cuciurgan, la presupusa contrabandă cu anabolizante, chihlimbar sau alcool etilic și până la proiectul controversat al construcției Arenei Chișinău printr-un parteneriat public privat.​

Schemele de contrabandă ajunse în vizorul Consiliului Suprem de Securitate au fost descrise detaliat zilele trecute de Sorin Stati fost şef al Moldasta, instituție de aeronavigaţie.

Într-o emisiune la TV8, Stati a spus că încă în 2009, când era director la Centrul de prelucrare și transportare poștală, zilnic se exportau de la șase la opt tone de țigări prin Poșta Moldovei. „Inclusiv până în ziua de azi țigările au trecut hotarul. Filiera dată, Poșta Moldovei și contrabanda cu țigări este asigurată de oamenii lui Ilan Șor”, a declarat Stati. El a mai spus că de contrabanda cu țigări pe frontiera românească ar fi fost responsabil democratul Constantin Țuțu, în timp ce de contrabanda cu alcool etilic și țigări din regiunea transnistreană ar fi avut grijă fostul șef al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc.

Contrabanda cu anabolizante ar fi fost gestionată de preşedintele Federației de lupte şi divertisment Dorin Damir, un apropiat şi el al democraţilor ajunşi de curând în opoziţie. A patra categorie de mărfuri de contrabandă ar fi chihlimbarul. Schema se presupune că ar fi gestionată de democratul Constantin Botnari a spus Stati. „Chihlimbarul este adus prin contrabandă din Ucraina, prin regiunea transnistreană, ajunge la Aeroport și săptămânal se exportă circa două tone în Hong Kong”, a explicat Sorin Stati, precizând că poate proba toate afirmațiile. Toţi cei vizaţi au respins însă acuzaţiile.

Inclusiv în baza dezvăluirilor făcute de fostul şef Moldasta preşedintele Igor Dodon a solicitat tuturor instituţiilor responsabile, inclusiv Procuraturii Generale, SIS-ului şi CNA să cerceteze aceste pretinse scheme:

„Vin cu un mesaj foarte clar pentru cei care se ocupau cu contrabanda sau poate se mai ocupă şi la această etapă sau stau

Dacă cineva mai speră că se va ocupa de haosul care a fost, poziţia comună a conducerii politice a statului este că ne vom clarifica cu toate ...

în stand by şi aşteaptă să vadă ce o să se întâmple. Toate schemele de contrabanda vor fi distruse. Nu vor fi preluate de nimeni. Dacă cineva mai speră că se va ocupa de haosul care a fost, poziţia comună a conducerii politice a statului este că ne vom clarifica cu toate. Dacă o să vedem că cineva se ocupă cu lucrurile acestea o să le rupem mâinile, la figurat, nu la direct.”

Despre schema cu anabolizante prin Poșta Moldovei s-a aflat încă în 2016 fiind dezvăluită de un fost șef al Serviciului control financiar şi audit intern al Poștei Moldovei, Sergiu Cibotaru, care a afirmat că schema ar fi fost protejată de către directorul poștei Moldovei, un protejat al PD, şi că ar fi descoperit-o încă în 2012, fapt pentru care ar fi rămas fără funcție. Sergiu Cibotaru a fost arestat chiar în timp ce mergea să prezinte probele comisei de anchetă creată de Parlament. În martie, Cibotari a fost condamnat la opt la ani de închisoare pentru escrocherie și muncă forțată la care au fost supuse mai multe persoane.

Un alt subiect examinat de Consiliul Suprem de Securitate e cel al contractelor de livrare a energiei electrice în Republica Moldova, inclusiv ale întreprinderilor aflate în regiunea transnistreană, a spus Igor Dodon.

„A fost discutat în detalii şi a fost solicitate informaţii suplimentare

Ne interesează preţurile, contractul care a intrat în vigoare în aprilie 2019 ca să vedem sunt intermediari, nu sunt...

referitor la contractul în baza căruia R. Moldova primeşte energie electrică de la Cuciurgan. Ne interesează preţurile, contractul care a intrat în vigoare în aprilie 2019 ca să vedem sunt intermediari, nu sunt.”

În ultimii ani energia electrică produsă la Centrala termoenergetică de la Cuciurgan a ajuns pe malul drept al Nistrului prin intermediul companiei Energokapital, care are acționari în zone off-shore şi despre care presa a scris că s-ar fi bucurat de protecție politică din partea liderilor de la Chişinău şi Tiraspol.

Programul de guvernare al noului cabinet de miniştri condus de Maia Sandu prevede anularea contractului de achiziție a curentului electric din regiunea transnistreană şi procurarea electricității doar din Ucraina.

XS
SM
MD
LG