Linkuri accesibilitate

Pe agendă | Ce urmărește Maia Sandu cu „marea adunare” pro-europeană și cum o privesc cei pe care-i consideră „hoți” și destabilizatori 


Președinta Maia Sandu a cerut concetățenilor să participe la evenimentul „Adunarea Națională Moldova Europeană”, care ar urma să aibă loc cu 10 zile înainte de un summit al Comunității Politice Europene.
Președinta Maia Sandu a cerut concetățenilor să participe la evenimentul „Adunarea Națională Moldova Europeană”, care ar urma să aibă loc cu 10 zile înainte de un summit al Comunității Politice Europene.

În acest episod, discutăm despre planul președintei Maia Sandu de a ține o mare adunare de sprijin pentru parcursul european al Moldovei tocmai înainte ca liderii europeni să vină în Moldova, dar și despre revenirea lui Igor Dodon într-o funcție activă, de răspundere, în Partidul Socialiștilor.  

O demonstrație de pro-europenism pare să propună președinta R. Moldova, Maia Sandu. Luni, 10 aprilie, ea a spus că dorește ca la Chișinău să aibă loc „Adunarea Națională Moldova Europeană” pe 21 mai, cu puține zile înaintea summit-ului Comunității Politice Europene pe care Republica Moldova îl va găzdui pe 1 iunie și la care sunt așteptați lideri din 44 de țări europene și șefii instituțiilor Uniunii Europene.

Într-o adresare televizată, președinta a dat vina pe opoziția pro-rusă pentru tot ce merge rău în Moldova, inclusiv poticneala reformei justiției, și a chemat „poporul” să manifesteze atât pentru cursul european al țării, cât și împotriva „persoanelor fără minte”, „hoților”, celor care ar dori război etc.,

Maia Sandu a spus că va discuta detaliile legate de acest eveniment cu societatea civilă și cu forțe politice pro-europene.

Cristina Popușoi a urmărit declarația Maiei Sandu și reacțiile stârnite...

Alte teme ale episodului difuzat pe 12 aprilie:

  • Igor Dodon, președinte de onoare al Partidului Socialiștilor, revine într-o funcție activă, de conducere în principalul partid de opoziție al țării, în urma unei „rotații de cadre” la vârf;
  • R. Moldova a figurat pe loc de frunte pe agenda reuniunii de marți, 11 aprilie, a Consiliului Suprem de Apărare a Țării din România, ținută la puțin timp după ce președinta Maia Sandu a vorbit la București despre încercările de destabilizare din partea F. Ruse;
  • Liderul autoritar de la Minsk, Aleksandr Lukașenka, a cerut din nou Moscovei garanții de securitate sporite. La o întâlnire cu ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, care a vizitat luni capitala belarusă, Lukașenka a spus că se așteaptă ca Rusia să apere Belarusul ca pe propriul său teritoriu, în cazul unei agresiuni.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG