Linkuri accesibilitate

Pe agendă | Moldova-UE: vorbe bune, ajutoare – dar evaluarea progreselor Chișinăului încă se lasă așteptată 


În acest episod, discutăm despre mesajul vizitei la Chișinău a președintelui Consiliului European, Charles Michel, din 28 martie, dar și despre dificultățile întâmpinate de promotorii reformei justiției în completarea componenței Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). 

A venit în vizită la Chișinău marți, 28 martie președintele Consiliului European, Charles Michel. Mai ales de când cu declanșarea războiului din vecini, din Ucraina, asemenea sosiri de înalți demnitari europeni nu mai șochează pe nimeni; toată lumea vede și știe că Uniunea Europeană a luat sub aripa ei mica R. Moldova, împreună cu mult mai marea și mai traumatizata Ucraină, asigurând-o că va deveni țară-membră odată ce își va îndeplini obligațiile de reformă. Un element nou a existat, totuși, în vizita lui Charles Michel – a fost prima de când Moldova a devenit oficial țară candidată la aderare, în vara anului trecut. Conferința de presă ținută de oficialul european a fost urmărită și de colega mea Cristina Popușoi.

Moldova-UE: vorbe bune, ajutoare – dar evaluarea progreselor Chișinăului încă se lasă așteptată
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:29:29 0:00

Alte teme ale episodului difuzat pe 29 martie:

  • Președintele Parlamentului, Igor Grosu (PAS) a organizat o conferință de presă ca să anunțe că săptămâna aceasta va fi bogată în evenimente legate de reforma justiției. Din declarațiile sale s-a văzut însă că lucrurile nu merg chiar cum și-ar dori puterea, care a făcut din această reformă cheia de boltă a programului ei de guvernare.
  • Ajutorul militar occidental sporit pentru Ucraina începe să devină realitate: au ajuns deja la beneficiar primele tancuri Leopard 2 promise de Germania și Challenger 2 din Marea Britanie. Odată cu ele, în țară s-au întors și echipajele ucrainene instruite în străinătate.
  • Uniunea Europeană a furnizat Ucrainei arme și muniție în valoare de 3 miliarde de euro, o sumă care va crește cu încă 2 miliarde de euro în lunile următoare; în paralel, ea se pregătește să ajute militar și R. Moldova și Georgia. Valoarea financiară a acestor ajutoare este desigur modestă, comparată cu sprijinul pentru Ucraina.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG