Linkuri accesibilitate

Pe agendă | Nou protest antiguvernamental la Chișinău, pe fundalul avertismentului SUA că Moscova are un plan de destabilizare a R. Moldova 


Sute de protestatari au manifestat în centrul Chișinăului duminică, 13 martie. Organizatorul manifestației este Partidul Șor.
Sute de protestatari au manifestat în centrul Chișinăului duminică, 13 martie. Organizatorul manifestației este Partidul Șor.

În acest episod aflați cum a fost la protestul antiguvernamental de duminică, 12 martie organizat de Partidul Șor la Chișinău, cum au reacționat autoritățile și de ce au fost reținute peste 70 de persoane.  

În principal, miile de manifestanți au cerut din nou guvernului să plătească integral facturile la căldură și electricitate pe ultimele trei luni și s-au plâns de scumpirea vieții. S-au auzit însă și revendicări strict politice: s-a cerut demisia guvernului și a președintei Maia Sand, a fost criticată și orientarea pro-occidentală a țării, care în ochii unora, ar risca să implice cumva direct R. Moldova în războiul din Ucraina vecină.

Alte subiecte ale episodului din 13 martie:

  • Ce se întâmplă cu clădirea monument istoric, ocupată acum de Biblioteca Națională, care ar urma să fie cedată cu titlu gratuit, Mitropoliei Basarabiei, supusă canonic Bisericii Ortodoxe din România ? Un grup de deputați PAS a înaintat un proiect de lege în acest sens, care a generat discuții aprinse, cel puțin în cercurile politice și intelectuale.
  • Ar putea deveni acest „cadou” un precedent care să poată fi invocat și de alte culte religioase și instituții, deși R. Moldova nu are o lege a retrocedărilor.
  • Statele Unite sunt îngrijorate de posibilitatea ca China să renunțe la „neutralitatea sa pro-rusă”, și să intervină activ în războiul din Ucraina de partea Rusiei, livrându-i arme și mai ales muniții. Partenerii europeni se țin încă la distanță.
  • Documentarul „Navalnîi” a luat premiul Oscar.
  • Iar limba română poate fi vorbită cu orice accent, pentru că nu există un accent „corect”, explică Dan Alexe, autorul volumului „Babel. La început a fost cuvântul”, apărut recent la editura Humanitas din România.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG