Linkuri accesibilitate

Pe agendă | Pledoarii pentru „revenirea” Mitropoliei Moldovei în sânul Bisericii Ortodoxe Române


Zeci de enoriași așteaptă pe holurile Mitropoliei Moldovei să fie primiți în audiență la Mitropolitul Vladimir.
Zeci de enoriași așteaptă pe holurile Mitropoliei Moldovei să fie primiți în audiență la Mitropolitul Vladimir.

În acest episod, discutăm despre eforturile Chișinăului de a-i aduce pe ultimii moldoveni din Gaza, dar și despre îndemnul unor preoți și enoriași de la Mitropolia Moldovei de „a reveni” în cadrul Bisericii Ortodoxe Române, la „Biserica neamului nostru”.

Câțiva cetățeni moldoveni mai așteaptă să fie evacuați din zona de război din Fâșia Gaza, după ce săptămâna trecută marea majoritate a celor care ceruseră asistență au ajuns, în siguranță, la Chișinău. Ministerul de externe spune că face tot posibilul ca familiile de moldoveni din Gaza să fie evacuate cât mai curând. Totodată, oficialitățile moldovene au adus mulțumiri tuturor celor implicați în acest proces, inclusiv autorităților din Israel, Egipt, Ucraina, Qatar, România, dar și Organizației Internaționale pentru Migrație.

Sute de cetățeni străini continuă să părăsească Fâșia Gaza. Enclava este bombardată de mai bine de o lună, după atacul din 7 octombrie al grupării Hamas asupra Israelului, grupare desemnată drept organizație teroristă de către Statele Unite și Uniunea Europeană. Cum decurge evacuarea cetățenilor moldoveni rămași în Gaza și ce asistență au primit cei care au ajuns deja la Chișinău?

Pledoarii pentru „revenirea” Mitropoliei Moldovei în sânul Bisericii Ortodoxe Române
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:00 0:00

Alte teme ale ediției din 13 noiembrie:

  • Duminică, din Fâșia Gaza asediată de Israel au putut pleca peste 800 de cetățeni străini, cea mai mare evacuare într-o singură zi. Printre aceștia, pentru prima dată au fost și cetățeni ruși. Între timp, Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că cel mai mare spital din Fâșia Gaza, Al-Shifa, este fără apă și electricitate de trei zile și „nu mai funcționează ca un spital”.
  • Zeci de clerici și enoriași i-au cerut Mitropolitului Vladimir să ia atitudine față de fenomenul trecerii preoților, cu tot cu parohii, de la Mitropolia Moldovei, supusă patriarhiei ruse, la Mitropolia Basarabiei, subordonată canonic Bisericii Ortodoxe Române. Fenomenul a căpătat amploare după începutul invaziei ruse în Ucraina. Dar în timp ce unii îi cer Mitropolitului Vladimir caterisirea preoților „fugari”, alții spun că este timpul ca Mitropolia Moldovei „să revină” în cadrul Patriarhiei Române, la „Biserica neamului nostru”.
  • „Săptămâna americană”, cu Valeriu Sela.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG