Linkuri accesibilitate

Pe agendă | NATO promite asistență sporită Moldovei, respectându-i neutralitatea


Secretar General al NATO, Jens Stoltenberg

Marți și miercuri, 11-12 iulie, țările  alianței nord-atlantice participă la Vilnius la un summit NATO, dominat de problema de a găsi un consens politic privind viitorul Ucrainei: schițarea unei căi spre aderarea ei la NATO și un compromis de securitate până la acea aderare. 

În ciorna declarației finale, văzută de Europa Liberă, se pune și că Alianța Nord-Atlantică își mărește sprijinul „politic și practic” pentru R. Moldova, respectându-i neutralitatea.

NATO promite asistență sporită Moldovei, respectându-i neutralitatea
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:00 0:00

În paragraful referitor la Moldova sunt repetate angajamentele mai vechi ale NATO față de Chișinău, cerându-se printre altele retragerea trupelor rusești din Transnistria și respectarea „dreptului Moldovei de a-și decide propriul viitor și cursul de politică externă fără interferențe externe”.

Declarația reiterează de asemenea sprijinul pentru integrarea europeană a Moldovei, ca și pentru reformele ei democratice, ca și respectul „deplin” al alianței pentru neutralitatea țării, înscrisă în constituția ei.

Alte teme ale ediției din 11 iulie:

  • Nouă viticultori din Andrușul de Sus, raionul Cahul, și-au unit forțele pentru a săpa un bazin de acumulare pe locul unui fost iaz.„Via ține satul”, spu ei, și pentru asta este nevoie de irigații
„Fără irigare, suntem la cheremul sorții”. Un grup de viticultori sapă un lac de acumulare pentru a-și proteja podgoriile de secetă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:58 0:00
  • Ce se știe despre rețeaua „de agentură, creată de FSB-ul rusesc în R. Moldova” și desființată recent de SIS?
  • Din nou despre excesele climatice (valuri de călduri, ploi torențiale) care riscă să devină normalitate și despre criza demografică din R. Moldova.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG