Linkuri accesibilitate

Pe agendă | O strategie „sectorială” pentru deoligarhizare și „rădăcinile” crizei din Orientul Mijlociu


Decizia guvernului moldovean interzice persoanelor fizice și juridice condamnate în țară sau în străinătate pentru „corupție, spălarea banilor și finanțarea terorismului” să participe la privatizarea bunurilor publice.
Decizia guvernului moldovean interzice persoanelor fizice și juridice condamnate în țară sau în străinătate pentru „corupție, spălarea banilor și finanțarea terorismului” să participe la privatizarea bunurilor publice.

În acest episod discutăm despre ultimele măsuri ale guvernului de a limita ceea ce numește influența oligarhilor asupra „vieții economice, politice și publice” din Moldova, dar și despre „rădăcinile” crizei din Orientul Mijlociu.

Guvernul moldovean a aprobat noi măsuri menite să limiteze influența excesivă a intereselor private asupra economiei și a vieții publice și politice a țării. Este vorba despre ceea ce autoritățile numesc „deoligarhizare”, un angajament pe care și l-au asumat la cererea instituțiilor europene.

În linii mari, decizia guvernului din 1 noiembrie interzice persoanelor fizice și juridice condamnate în țară sau în străinătate pentru „corupție, spălarea banilor și finanțarea terorismului” să participe la privatizarea bunurilor publice. Mai mult, aceeași interdicție se aplică și în cazul persoanelor care sunt doar bănuite de comiterea unor infracțiuni sau de relații și guvernele statelor ce reprezintă o amenințare pentru securitatea națională a Republicii Moldova.

Reprezentanții guvernului spun că, prin decizia de miercuri, Chișinăul se alătură și unor directive ale Uniunii Europene ce reglementează privatizările și achizițiile publice.

O strategie „sectorială” pentru deoligarhizare și „rădăcinile” crizei din Orientul Mijlociu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:00 0:00

Alte teme ale ediției din 2 noiembrie:

  • Profesorul universitar Liviu Rotman, unul din cei mai cunoscuți istorici ai vieții evreiești din România, despre rădăcinile crizei declanșate de atacul grupării Hamas, din 7 octombrie, asupra Israelului.
  • Autoritățile germane propun noi măsuri pentru limitarea imigrației ilegale, inclusiv repatrierea accelerată a celor care nu au șanse să obțină dreptul de ședere.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG