Linkuri accesibilitate

Pe agendă | A murit Mircea Snegur, primul președinte al Republicii Moldova


Mircea Snegur, în studioul Europei Libere, iunie 2011
Mircea Snegur, în studioul Europei Libere, iunie 2011

Primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a murit la vârsta de 83 de ani. Funeraliile cu onoruri de stat vor avea loc sâmbătă, 16 septembrie, care va fi o zi de doliu naţional.

A murit Mircea Snegur, primul președinte al Republicii Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:00 0:00

Un mesaj de condoleanțe familiei și tuturor celor care l-au cunoscut a adresat și președinta Maia Sandu. „Domnul Snegur a trăit în vremuri istorice și a avut un rol esențial în promovarea independenței, libertății și suveranității Republicii Moldova”, a scris pe rețele șefa statului. Mircea Snegur a fost președinte între anii 1990-1996. Unul din ultimele sale interviuri a fost cel acordat Europei Libere la 2 martie 2022, când s-au împlinit 30 de ani de la izbucnirea războiului de pe Nistru, Mircea Snegur făcând o paralelă între acel război și invazia rusă din februarie anul trecut în Ucraina.

După 30 de ani, Mircea Snegur retrăiește momentele tensionate din 1992
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:56 0:00

Alte teme ale ediției din 14 septembrie:

  • Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a anunțat că își propune să „revoluționeze” agricultura moldoveană după modelul Italiei, cu un accent mai mare pe asocierea fermierilor în cooperative. Din această toamnă, ministerul va face recomandări pentru agricultorii din diferite zone geografice ale Moldovei, astfel încât activitatea acestora să devină mai profitabilă.
  • Mii de credincioși evrei continuă să se îndrepte, mare parte prin Moldova, spre orașul ucrainean Uman, într-un pelerinaj anual la mormântul unui rabin din secolul al 18-lea, unul din fondatorii mișcării hasidice. Autoritățile ucrainene se așteaptă ca numărul lor să culmineze la 30.000 vineri seară, când începe sărbătoarea Rosh Hashanah. Pelerinajul într-o Ucraină aflată în plin război cu Rusia nu numai că a creat probleme mari de logistică, dar a generat și dispute politice: mai întâi între Ucraina și Israel, apoi în interiorul coaliției de guvernare din Israel.
  • Schimbul de prizonieri dinte Iran și Statele Unite a stârnit controverse politice la Washington. Republicanii l-au acuzat pe președintele Joe Biden că plătește un preț prea mare.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG