Linkuri accesibilitate

Pe agendă | Soluții pentru tranzitul cerealelor ucrainene. Ce propune Chișinăul?


În acest episod, aflați ce propuneri a făcut Chișinăul la recenta reuniune de la Galați pentru fluidizarea exporturilor ucrainene, și cu ce rezultate s-a încheiat prima etapă a admiterii în universitățile moldovene.

Fermierii moldoveni și-au reluat protestele luni, nemulțumiți de mărimea compensațiilor aprobate de guvern pentru producătorii de cereale. Alocațiile nu ar acoperi nici 25% din pierderile suportate de agricultori, afirmă reprezentanții protestatarilor de la Asociația Forța Fermierilor. Prețurile la cereale și oleaginoase s-au prăbușit, după ce piața internă a fost invadată cu marfă ieftină din Ucraina. Fermierii moldoveni protestează încă de la sfârșitul lunii mai, iar revendicările lor se axează acum pe alocarea de compensații și crearea unor condiții optime pentru tranzitul de cereale ucrainene.

În căutarea soluțiilor pentru fluidizarea exporturilor din Ucraina, vinerea trecută, la Galați, s-au întrunit reprezentanți ai Ucrainei, României, Moldovei, Uniunii Europene și Statelor Unite. Ministrul moldovean al agriculturii, Vladimir Bolea, a oferit mai multe detalii despre această întrunire colegii noastre Cristina Popușoi.

Soluții pentru tranzitul cerealelor ucrainene. Ce propune Chișinăul?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:00 0:00

Alte teme ale ediției din 15 august:

  • După prima etapă a admiterii în universitățile din R.Moldova au fost înmatriculați peste 14800 de studenți, dar sute de locuri bugetare rămân încă libere, dintre care aproape un sfert la studiile de licență.
  • Fostul președinte american Donald Trump se confruntă pentru a patra oară în acest an cu un dosar penal, de data aceasta în statul Georgia. Trump este acuzat că ar fi încercat să „obțină fraudulos” voturile care-i lipseau pentru o victorie în fața lui Joe Biden.
  • Spaniolii numără valurile de căldură și restricționează folosirea apei.
  • Reuniune SUA-Coreea de Sud-Japonia: cooperare militară și politică pentru a contracara ambițiile Chinei.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG